МИТО И КОРУПЦИЈА

Дали во Македонија владее бизнис олигархија?

МИТО И КОРУПЦИЈА

tekstiling 28.04.2008, 14:32
     Сте се запрашале ли,зошто на оваа тема нема пишувано речиси никој.Еве и мене сега ми тешко оди,не дека немам идеи туку затоа што тоа обично е поврзано со подземјето,да не кажам со врвот,а таму богами има други правила на игра.
     Сепак ми беше предизвик да прочачкам таму кај што обично со молчење се решаваат проблемите,да не кажам дејанијата.Оваа тема потсетува на мафијата и на филмовите со Ал Капоне,капо ди капи тути,кој сее страв и трепет на сите што му се опоненти,за кого се поврзани сите криминали,трговии со дрога и се друго што оди уз неа,а  со тоа и парите.Прво што ми доага на памет е дека треба да молчиш како риба.Пак со рибата е поврзана и поговорката,дека рибата смрди од главата,а се чисти од опашот.
     Парите се тие кои отвараат железни врати,со кои може да се купи се,ако не со пари со многу пари.
Овие денови добивав пораки од кампањите во САД да уплатам од 10долари па натаму,значи и таму се собира прилог за да се биде дел од настанот,малку ми личи на поткупување на гласачкото тело.Значи за пари може да се купи и она што не се продава.Значи може да се купи и највисоката функција,па таму тоа се работи отворено .
    Јас не знам доволно за корупцијата во државата, а уште помалку за државната корупција-ке рече некој изнад мене ,па и не треба да знаеш,ај седи  си мирно.Дека многу поголеми од мене се закутени со познати методи,вистина тешко се пишува на оваа тема.А многу е провокативна,зар не ?
P.S Владата само што повика сите заедно да се бориме со корупцијата,пријави мито на 199,е така е добро,колку добро -времето ке покаже....

WHAT YOU ARE IS GOD'S GIFT TO YOU WHAT YOU BECOME IS YOUR GIFT TO GOD

Re: МИТО И КОРУПЦИЈА

DLM 28.04.2008, 22:42
На почетокот веднаш да кажам дека не се сложувам со повеќето наводи.
Затоа што овие појави кај нас се од системски карактер, подобро речено самиот систем ги развива и унапредува, значи нема подземје, ако ги исклучиме овде поголемиот дел од државните институции. Граѓанинот кој сака да исполни некоја своја замисла се судира со овој проблем и ако истиот има веќе изграден став најчесто се случува да се откаже од својата идеја (бизнис или било што друго) или ако моралот не му е баш најаката страна тогаш тој бива наскоро инаугуриран во новопечената "млада буржоазија". Според дефиницијата на дистрибуцијата на моќта, во општество како нашето најдобро котираат медиокритетите кои за себе изградиле имиџ на интелектуалци. Дали постои лек, за жал НЕ, во услови кога граѓаните не го знаат своето минато (не се идентифицираат претставуваат аморфна маса) не можат да градат иднина која ја посакуваат, туку само во виртуелен свет ќе ги задоволуваат своите потреби а општеството и понатаму ќе тоне во декаденција не нихилизам.

Добар Глас The Best websites for Macedonia MakHost

tekstiling 29.04.2008, 10:00
Што велиш,ДЛМ,нема ни спас,значи рак -рана,болест за умирање.Па мислам и законот го легализирал митото,веројатно за да се и законодавецот заштити ,кога рекол дека и оној што дава и оној што прима мито одговараат подеднакво.Така значи тој што дава мора да молчи,а тој што прима е во ситуација да со молчење се прикрива,значи добро учи поговорката,молчењето е злато...

DLM 29.04.2008, 21:59
Во претходниот коментар не се диоскажав а го мислев следното.
Појавата има системски карактер затоа што истиот ги принудува грѓаните кои неможејќи да функционираат слободно-нормално, посегнуваат кон таквите методи.
пример: ако одите на лекар и сакате еден нормален третман кон Вас, ќе бидете принудени да подарите подарок на медицинскиот персонал за да истите се однесуваат нормално. Значи за еден вид услуга ние сме принудени да платиме 2 пати, но овде и самите граѓани учествуваат доброволно бидејќи ако подарокот се даде по завршената процедура е подарок односно благодарност ком медицинарот, но ако се даде пред започнувањето тогаш е тоа класичен пример за корупција. Сигурно дека изборот на овој пример има недостатоци затоа што се работи за човековото здравје (живот), но се додека не се разбудиме и се почитуваме самите себе својот интегритет и достоинство како идеали за кои само збориме, тогаш со сигурност можеме да тврдиме дека не постои доволна критична маса за да се ублажат таквите појави.
Како предуслов за такво нешто е функционирање на правниот систем, а тој е приказна за 1001 ноќ. Познато е дека во нашиот правен систем никогаш не можете да ја докажете вистината. Овде само би посочил колку сме ние наивни во образовниот систем (универзитетот) продуцира академски граѓани кои ги плаќаат испитите (барем еден дел) и по дипломирањето тој млад човек по извесен број на години ќе стане судија па што мислите како тој ќе дели правда???
Затоа реков и тврдам дека кај нас самиот систем генерира корупција, секако тоа е толку навлезено во свеста-менталитетот, а за истото да се измени е потребно време за да се постави образовниот систем на такви односи, па тој да ги даде резултатите по неколку генерации(генерација ја сметам 10 год). Па наздравје бричење.
Нашата реалност е полна со бисери и само докажува дека медиокритетството нема граници па ако имате смисла за хумор можете сами на себе да се смеете ...

Добар Глас The Best websites for Macedonia MakHost

ato 19.12.2008, 22:43
Здраво Батка,
зас да се пишува кога власта ич не ја интересира за мито корупција и сл. Зошто го велам ова, од искуство батка. Погледај само колку дипломи по 600 еур. се продадоа, сите знаат а мудро ќутат греота биле да им се поништат дипломите, а не знаеле кој ги удирал печатите. Инспекторите кои го знаат тоа се унапредени во началници, раководители и сл. со аманет на Владата.

А јас верував во луѓето

tekstiling 20.12.2008, 16:35
Мислам дека ниту една влада не може да се справи со корупцијата,поготово кога таа излезе од контрола.Овие денови слушам дека и националниот бунт во Грција е поради корупцијата која создала толкав набој кој нормално дури и кај лугето мора да излезе,на ваков начин со револт.Вака јас го доживувам,ако сум го дала гласот на некого си,а тој само си граба за себе безмилосно,се заборавил демек,мислам дека ги издал моите очекувања и доверба,па нормално е да го казнам.
Сакам по онаа народна,ти кажувам керко сети се снао,во Грција се случува да извлечеме поука.Дека и кај нас народот молчи ама не заборава,кога го дава гласот се става себе како заложник во нечии раце,не дај боже да го изневерите!Скапо ке платите,некои веке тоа го на своја кожа осетија,нека се препознаат,не сакам да ги именувам.Корупцијата постоела и ке постои но кога навлезе во секоја пора на општеството не знам дали треба борба или нешто трето,дека ја има знаеме,ама дека сме ја победиле,не знам ,а и не сум слушнала кој се бори со неа,некако нема ефект тук там некој глас демек сме ја пронашле,да видам нема да верувам.

sinter 22.12.2008, 9:47
Ne mislev i jas da si vleguvam vo temava no malku me isprovocira.Me isprovocira zatoa sto mislam deka i tekstiling i dlm i ato unapred gi znaeja odgovorite na ovaa tema no nee sepak loso da se razmeni nekoe mislenje.I pred nas mnogu demokratii pokusale da napravat nesto povece no sekogas e rezultatot ist.Samo za primer ce ja zememe Grcija koja vo borbata za imeto so nas koristi i takvi metodi.Kako?Pa trosi ogromni pari i kupuva oruzje avioni i sto uste ne, so cel odredena drzava da vliae na dr.drzavi da ne se primi Makedonija vamu ili tamu.Celta mi bese so ova da objasnam deka:koga celi drzavi na ova ne se imuni,togas edna ocena ili diploma e mala voda.Jas mislam deka ne samo sto nee toa iskoreneto tuku e vo golem podem.Videte gi nasite politicari(a i nekoi menadzeri na str. firmi)koga ce prodadat nekoja firma za niv bilo sosema normalno da zeme provizija.Od edna strana ti velat edno od drugata ti pravat drugo.

ANB 22.12.2008, 19:21
DENESHNITE SOBITIJA VO STRUGA - PODNESENI SE KRIVICNI PRIJAVI ZA 12 LICA (PRITVORENI SE BIZNISMENI, ISTRAZNI SUDII,NOTARI, VRABOTENI VO KATASTAR....) DRAMATICNO JA ILUSTRIRAAT MOKTA I DOMINACIJATA NA KORUPMIRANOTO MAKEDONSKO SEKOJDNEVIE. OVOJ SLUCAJ ZASLUZUVA SERIOZNO SOGLEDUVANJE I PRESTAVUVA KAPKA VO PREPOLNETATA CASHA KOJA ME POTTIKNA ZA PRV PAT DA SE JAVAM SO SVOJ KOMENTAR ZA BILO KOJA TEMA VO VASHIOT FORUM.
ZAMISLETE: MVR UAPSILA TRI SUDII. EDNATA OD NIV E ISTRAZNATA SUDIJKA MENKA OPETCEVSKA - MAJKA NA NOVINARKATA NA VREME, DOPISNIK OD STRUGA ISKRA OPETCEVSKA.
VO VASHIOT VESNIK KERKICKATA ISKRA OBJAVUVASHE IZVORNI DOKUMENTI OD SUDSKITE ISTRAGI KOI GI SPROVEDUVASHE NEJZINATA MAJKA I NA TOJ NACIN JA INFORMIRASHE MAKEDONSKATA JAVNOST. SO NETRPENIE OCEKUVAME NEJZIN KOMENTAR - OVOJ PAT ZA INVOLVIRANOSTA NA NEJZINATA MAJKA VO KORUPTIVNIOT SKANDAL SO HIPOTEKARNITE PERIPETII NA STRUSKITE BIZNISMENI MILADINOVI I POGLAVAROT NA MPC STEFAN OKOLU SOPSTVENOSTA NA HOTELOT IZGREV.
SE RAZBIRA DEKA OVOJ KOMENTAR OD RAZBIRLIVI PRICINI KE IZOSTANE - NO MIZERIJATA KE OSTANE I NEKOJ DOBRONAMEREN NOVINAR SEPAK KE FRLI POVEKE SVETLINA KON PROFESIONALNATA I ZIVOTNATA KORUMPIRANOST NA SEMEJSTVOTO OPETCEVSKI OD STRUGA. AKO NISHTO POVEKE, BAREM DA UKAZE NA NARODNATA NESREKA KOJA GI IZMACUVA LUGETO OD STRUSKIOT REGION POVEKE OD DVE DECENII SO ISTRAZNATA SUDIJKA MENKA OPETCEVSKA - KORUMPIRANOST, NEMORAL, NEVOSPITSANOST, BRUTALNA KORUPCISKA AGRESIVNOST I NENASITNOST. CUDO NEVIDENO.
DA NE DOLZAM, NAVISTINA PRESTAVUVA INSPIRATIVNA TEMA ZA NATAMOSHNA OPSERVACIJA - KERKATA NOVINAR VO SKUTOVITE NA MAJKATA KORUPTIVNA ISTRAZNA SUDIJKA. E TOA E PREPOZNTLIVATA KARAKTERISTIKA ZA SEMEJSTVOTO OPETCEVSKI KOE BAREM DOSEGA NA EDEN ILI DRUG NACIN SE SOKRIVASHE OD JAVNOSTA. DENES TOA SE RAZLEA PO STRUSHKITE ULICI, KAJ SEKOJ GRAGANIN, VO SEKOE SEMEJSTVO - KAKO ANATEMA I AMANET SE POVTORUVA OD SITE STRANI EDINSTVENATA POMISLA: AIR DA NEVIDAT OD UKRADENITE PARI I MAKITE NA NARODOT. I NEMA DA VIDAT!!!

bigmen 04.01.2009, 19:30
најискрено кажамо, знаејќи го системот во Македонија, сите барем еднаш во животот, подлегнуваме под колумната подмитување.
Ако сакаме нешто да биде сменето, тогаш ќе мора да полнеме од себе и нашата околина за да стигне гласот до потребната ложа...

Konsalting Makedonija
enema bag
zayiflama

tekstiling 05.01.2009, 20:39

Bigmen,zavisi vo Zupa na sto se misli potkupuvanje, deka nekoj se podmituva so kafe,a nekoj bogami so mitooooo,ooo (ne znam kolku cifri ke treba) ,deka i toa i toa e mito.Pa se pocnuva so kafeto ,a koj  kaj ke se zasiti ili nafatira , ne za dzabe rekle - okoto e nenasitno .

bigmen 06.01.2009, 3:09
со име и презиме па и функција и цифри де, ако сакаш да ги набројам (само преку моја рака поминале) додека за Жупа, сеуште постои пријателство и роднински односи па со кафе се врви  :)

Konsalting Makedonija
enema bag
zayiflama

tekstiling 06.01.2009, 12:18
 Срекни празници ,се радувам што уште има некаде пријателство ,тоа денес стана повеке мислена именка ,тоа почна да се врзува со некаков си интерес обостран.А за митото ,не сакам да верувам дека секој е подмитлив,односно дека таков е системот.Или дека системот го довел митото на голема врата.Еве како,за да добиеш некој документ треба да платиш одредена сума,на пример енергетска согласност или комуналии за градба,а пак за стечајните управители и да не збориме продаваат од кутура,оставено им е да си се подмитуваат колку им е драго,(јас на овој закон се чудам и не можам да се изначудам,од секоја зделка им припага 10%) и тоа со амин на судскиот стечаен  совет!Службеното лице треба да направи процена,ама таа малку може и да се движи горе-долу,па си мисли може малку таму ,а малку и во џеб.Јас една прилика имав ме мавта како сака, иди-дојди,на крај вели дека не смее да зборува,ах што била работата!Мислам дека системот не треба да дозволи да има предизвик за подмитување,еве патарината на пример.Кога  дадеш сува пара во раце,веднаш се дава можност да мисли како да ја стави во џеб,тука едни казни минимални не помагаат,треба да се работи на темелот,а не на фасадата,таму е касно за градба.Системот сме ние сите,треба да создадеме здрав систем за нашите деца,а ние од мали веке ги соочуваме со една апстрактна работа,да не кажам валкана . Љубчо се вадеше дека не само тој ,туку  секој кој седне во фотеља за три месеци  потклекнува на предизвикот да си се подмитува.Всушност излегува дека секој стол,столица и столче стана подмитлив,мулти левл систем и во широчина и во длабочина.Дали  навистина е така????????.

tekstiling 10.06.2009, 6:17
    Очекував на ова некој коментар,ама или се игнорира или се прави некој на будала како да не се однесува за него.Подобар начин да се шири корупцијата,здравје!.Не ова со кафето,туку со раката,богами тоа се веке работи за анализа длабока,каков друг доказ му треба да судот и полицијата?????

bigmen 10.06.2009, 7:01
ubavo imas naglaseno, nemora nikoj da odgovori a koj si ja ima muvata na kapa, neka si kuti. i onaka nemora da se dovalka...

Konsalting Makedonija
enema bag
zayiflama

tekstiling 10.06.2009, 7:42

Добро  утро,ме радува што има луге што не им е драго што плевелот се шири се повеке.Што велиш по еднаш подлегнуваме сите во животот на подмитување,па значи многу има па стигнало и до секој од нас.Знаеме дека кога тогаш и ние ќе дојдеме на ред да паднеме во раце на некого изверзиран во оваа работа.Јас досега доста добро се извлекував од предизвикот на давање-примање мито,некако ми е што велиш валкано ,мислам дека на луге со здрав дух тоа не им е во крвта.Него како да се спречи,вака само теоретски ништо не правиме,ќе не зафати и нас злото...Дека еднаш даде препорака секој од нас да се залага за стопирање ,ама ова некако не се зауздува веќе лесно.Треба во сите служби генерален ремонт,од корен,а со истите делови ништо не праиме,уште повеќе ќе шкрипи....хахахахах

Copyright © 2005 Време. Сите права се задржани.