|
|
Контроверза за карикатурите
Започнато од Apocalypto на 24.11.2008 12:04. Темата има 7 одговори.

|
|
Подреди коментари:
|
|
|
|
24.11.2008, 12:04
|
Apocalypto
Пристапил на 06.10.2008
Рангирање нема
|
Новинарството како професија
|
|
|
|
|
Дали е ова професионализам или дилетантство, вака би ја започнал темата. Бев шокиран со статијата во весникот “Вечер“ пишувана од г-от Драган Павловиќ Латас.....
Ако некој од СДСМ, од Бранко до последната шуша, шеф на партиска месна канцеларија во Смоквица... ви кажува дека е загрижен за Македонија бидејќи, според нив, сме во тешка криза, затегнати меѓуетнички односи, дека не треба да се инатиме со Грците и затоа Груевски треба да си оди, а Црвенковски да се врати... да не му верувате. Прецизно: и понатаму да не му верувате.
Лажат. Ги боли уво нив за Македонија.
Пријатељу, нив паметот им е само на секс. Што, нели, не е лошо. Напротив. Лошото е што овие од СДСМ се преплашени од секс. Се ежат на спомнување на зборот ебење. Немаат они врска со тоа. Пратеничката на СеДеСето, Весна Бендевска од Битола, смета дека е тоа невкусно. Заради неа за прв пат во историјата, еден Парламент ќе расправа за вкусови во врска со зборот ебење и за силиконски усни. Македонскиот парламент. А како во Битола викаат за чинот на машко пенетрирање во женското тело. Дој, мори, на клецкање. Или, како не ти е срам да се дупиш со оној... така викаат во Битола.
А Весна Бендевска е од Битола. Нејзе битолското дупење, клецкање... не ја пренеразува. Не и е невкусно. Е, скопското ебење и е. Невкусно и е.
Другите битолчани, пак, секс упражњаваат максимално. Знам неколку персони од Битола кои се дури и во Скопје познати по добар секс.
Весна не сака да слуша говор каков што, секој ден, зборува народот. Ќе збориме поинаку заради Весна Бендевска. Со нов говор. Вкусноговор. Има да се укине Чарлс Буковски. Не зборува вкусно. Али, затоа, ебе како скот.
Бранко е очаен. На што му се спушти партијата. И самиот изјави: неговите наследници ги напуштиле традициите, а нов систем не создале. Дно, што би рекла Шекеринска. Онаа со лошите, тесни усти. Да паѓаат у несвест на спомнување дека во партијата имало секс. Сега ми е јасно зошто само во СДСМ нема подмладување на партискиот кадар. Едни те исти истрошени фаци се менуваат еве веќе петнаесет години. На власт дојде и шестиот партиски ешалон.
Ако има подмладување, од шеф на партија до задњата шуша во Смоквица или Здуње... младот кадар ќе донесеше во партијата нови идеи, оптимизам, нови биографии без лузерско и криминално минато... и, секако, нов секс. Полнокрвен, свеж, возбудлив и бар малку забранет. За да биде интересно, и да има доза на авантуризам во себе. Знае Бендевска на што мислам. Таа е, нели, психолог.
Сега пратеничките на СДСМ и ЛДП им се како часни сестри, кои ебење ни чуле ни виделе. Скраја да е. Како вечен шеф, за ова антисексуално поведение во СДСМ, во крајна линија, има одговорност за Бранко Црвенковски, солидарно со Шекеринска и Бучковски. Антисексуалноста во СДСМ е веќе забележана.
Асоцијацијата на хомосексуалци во Македонија изјавува дека СДСМ е нивниот избор. Како партија која има сенс на нивните потреби. И се што со тие потреби, нели, следи. Никој од СДСМ не смета дека тоа е невкусно, и дека можеби не е така. Напротив. Се борат за хомосексуалците до последен здив.
Патем, дозволиле во Собранието да има комисија за односи помеѓу мажи и жени. Срамота! Сериозен пропуст на СДСМ. А каде им е комисијата за односи помеѓу мажите? Да беше и понатаму Јани Макрадули шеф на пратеничката група, оваков пропуст немаше да му се случи. Затоа, можеби, сега и ми е лут.
Нивните пратенички Весна Бендевска и Славица Гркова бараат за мојата изјава: дека во партиите се ебат повеќе од гимназијалците... и дека се палам на усните на Весна Бендевска... да се расправа во комисијата за односи помеѓу мажи и жени. Закажале седница без половина од нив и да го видат телевизискиот прилог. Познато комуњарско судење на невидено.
Јеботе, прво јас како маж однос со ниедна пратеничка на СДСМ немам. Барем не од овој состав, и не сега :-) второ, основа на односите помеѓу мажи и жени е секс. А потоа и друго, секако.
Но, ако има седница, барам да се констатира. Јас, како маж што е доволно стар да знае, а доволно млад да може, поттикнувам природен, стрејт секс со пратенички и други фактори во политиката. Како од иста партија, така и помеѓу партиите, нациите и верите... што би довело зближување и меѓусебно разбирање. До општа нирвана. Би имало позитивно влијание на меѓупартискиот дијалог, на Рамковниот договор, на акцијата за трето дете - кој и да му е таткото.
Харе Кришна, харе Рама!
Пишува: Драган П. ЛАТАС
Ја разбирам слободата на говорот, го разбирам правото на мислење на една индивидуа но статијава сепак е толку невкусна што едноставно не е вредна да биде поставена во некој весник или кој било медиум. Министерката за внатрешни објаснуваше дека легализацијата на проституцијата не е можна бидејки ВМРО како партија била Демо-Христијанска и сега очекувам да се произнесе за ваквиот начин на пишување статии по медиумите.
Во изминативе месеци бевме сведоци на тешка педофилија, соседите на педофилите во тој момент “се чудеа“ на таквиот чин прашувајки се како е можно вакво нешто да се случува?
Ке ни се случуваат и полоши работи се додека има вакви непрофесионалци, луге кој што за денар и душата на ѓаволот ке си ја даде. Некој ке рече дека тоа е способност на балансирање, другите пак како по некој наш терк ке рече “Алал му вера“ човекот знае да се снајде, трет ке се воодушевува ... јас МИСЛАМ дека тоа е недограден карактер под заштита на власта.
И јас како симпатизер на ВМРО-ДПМНЕ и Демо-Христијанин се прашувам дали ваквиот вокабулар е здрав по општеството кога и моите деца имаат пристап до компјутерот, дали исто така како родител ке треба да “висам“ над нив или и самото општество е должно да санкционира вакви абморални статии, и секако, медиумите треба да се вклучат во моралниот развој на децата!
Не сум за табу во врска со сексот но сепак сум против на користење на термините “ебење“, “клецање“ бидејки ние самите наместо духовно да ги воздигнеме децата на поголемо ниво, ние всушност немо ги гледаме ваквите девијантни однесувања на новинарот.
Се надевам дека некој од институциите ке превземат мерки за ваквиот неадекватен настап на новинарот...
|
|
|
|
|
Извештај
|
|
|
|
28.11.2008, 16:42
|
sinter
Пристапил на 15.11.2008
Рангирање нема
|
Re: Новинарството како професија
|
|
|
|
|
Abe sto da rece Bil Klinton kloga cel svet gi komentirase negovite ljubovni (oralni)avanturi so Moni Levinski.E ama na nasive "lepotici"od SDSM ne smees da im spomnis nisto vo vrska so seksot.More mislam deka Latas udira tokmu vo centar.I ne samo vo partiite tuku i vo parlamentot nee nisto podobro.Pa zarem ne gi gledavme razgolenite hostesi koj se setaat niz sobranieto ko na striptiz?A na pratenickite mislam deka mu se rodi carce inace nikogas nemase da docekaat sansa olku da se izreklamiraat.V.Bendeska sega e najzadovolnata bidejci ne veruvam deka tolku e navredena naprotiv.
|
|
|
|
|
Извештај
|
|
|
|
29.11.2008, 20:20
|
Apocalypto
Пристапил на 06.10.2008
Рангирање нема
|
|
|
|
|
|
Шинтер, не ме интересира ни најмалку Бил Клинтон, не ме интересира ниту СДСМ, туку се работи за нашата Македонска чесност.
Мора ли да земам примери како што има во Америка или некоја друга земја или треба да си ја сочуваме нашата традиција и секако моралниот живот.
Јас мислам дека Латас нема ни најмалку чуство од новинарството, има само голем грб од Ѕинго и оној момент кога коалицијата Ѕинго и ВМРО ке се растури вокабуларот на Латас ке биде насочен против се што ке му шепне Ѕинго.
Сепак, не сакам да ја политизирам темава што ја започнав, и се работи за еден кодекс на моралот а тој сите лимити ги прекрши. Не велам дека останатите телевизии се подобри, напротив, и во нив има неморал, но како новинари не слушнав ниту еден од останатите новинари да биде толку перверзен. Што се однесува до програмите, радиодифузија ке мора еднаш засекогаш да реагира за програмата кон СИТЕ телевизиски куќи. Нека си организираат термини според старосните граници, малку повеке едукативни програми за младите бидејки со сапунските серии нема ништо едукативно.
|
|
|
|
|
Извештај
|
|
|
|
29.11.2008, 21:21
|
sinter
Пристапил на 15.11.2008
Рангирање нема
|
|
|
|
|
|
Vo red .Temata e novinarstvoto kako profesija no Latas izjavata ne ja dade vo nekoj dnevnik ili nesto oficijalno tuku kako gostin vo nekoja si emisija(Bekstejgj)ili kako se vikase.I sega dali negovata profesija ne mu dozvoluva da zborni na jazikot na koj zboruva 80% od lugjeto.Istata pratenicka grupa sega se zalaga da se legalizira prostitucijata sto za mnogu lugje e uste posramen cin.I toa go slusaat i gledaat nasite deca.i toa mislam deka nee normalno.Za toa znaci mozat slobodno da zboruvaat?Inace toa sto Latas e podlizurko na Zingo nee nisto novo.Denes site novinari i nov.kujci se podlizurkovci na nekogo.Neli sekogas slusame za "provladinata Elefterotipija"za golemata CNN koja ne ni kriese deka otvoreno go podrzuva Obama i red drugi.I sega nie ce se pravime pametni?Jas ako ne sum pol.oboen ne znaci deka ne imam simpatii prema nekoj.Taka i novinarite i nivnite gazdi.Uostalom tie mozat da organiziraat edukativni emisii i sto uste ne.Ama sto vredi koga so prvoto izleguvajne vo nekoe internet kafule mozat da vidat se i sesto.Samo za primer:Sin mi koj ima 8god mi pobara CD od Severina.I naravno mu go kupiv ha ha ha ama CD so pesni.I bese razocaran koga go pustivne.A izjavata na Latas ne ja ni zabeleza.Ama pak ti velam;Da ne izreagiraja onaka glupo dosega nikoj nemase ni da spomnuva nesto.I ne gi maci toa sto go kaza toa mu se dopagja niv mu smeta nesto dr.
|
|
|
|
|
Извештај
|
|
|
|
01.12.2008, 13:14
|
Apocalypto
Пристапил на 06.10.2008
Рангирање нема
|
|
|
|
|
|
Шинтер. јасно ми е дека сите новински куќи некому му полагаат сметки, сепак не слушнав ни од еден новинар таков вокабулар. Да ги тргнеме политичките теми, и ти така и јас сакаме децата да ни пораснат со одреден морал и чесност, и секако ке се залагаме за таков начин но сепак останува проблемот кога некој новинар или емисија па да речеме и телевизија го деморализира целокупното општество. На тоа треба да му се стави крај.
Како и да е, 21 век сме и децата поминуваат покрај телевизиите, а медиумите наместо да ги едуцираат идните генерации тие го “хранат“ со “жолта штампа“ и со глупости, тоа ми е целата поента не дека само Латас е виновен но сепак мора да се почне од некој кој е највулгарен со речникот...
|
|
|
|
|
Извештај
|
|
|
|
15.12.2008, 16:08
|
Apocalypto
Пристапил на 06.10.2008
Рангирање нема
|
|
|
|
|
|
ЦИТАТ:
“Го слушнав амнестираниот шеф на СеДеСето, Зоран Заев, кога во петокот јавно им се закани на судиите кои им судат, или допрва ќе судат, функционери на СДСМ. Се наежив од страв. Не сум баш млад, и многу сум читал ама, ни имам видено, ни прочитано некој политички шеф така лежерно, јавно да се закани на судии. И да преживее. Можеби само еден, настапувајќи во Минхен, кус и неугледен како Заев. Се разликува од нашиов заради малите мустачиња.
Се исплашив. И уште се плашам, од овие кои се закануваа на судии. Уште додека се во опозиција. Којзнае што ќе прават кога би дошле на власт. Ќе бесат по бандери. Брзо бесење, со преки судови. Како во 1948. Сме ги виделе во тој филм.
Ако се закануваат така лефтерно на судии, што да очекуваме ние што не не штити никој. Ни Суд, ни Партија, ни дилбери со широки вратови, ниту имаме милиони евра да се откупиме кога ќе затреба... а, од друга страна, не сме на иста линија се неонацистите... упс! пардон, со неокомунистите.
И ова не им е прв пат. Лани, кога го повикаа Буч на истра- жен, пратениците им се собраа и протестираа, се закануваа на судиите пред самиот Суд. Се одважи Судскиот совет и им збрчи една јавна опомена. То беше историски демократски ден за Македонија. Но, јас знам дека е тоа малку. Ако не се јават Европеецот со ирски пасош Фуере, и од амбасадата на Америте, слаб ќар ќе има од одбраната што машки ја направи Судскиот совет.
Малку пред оваа јавна закана од кускулето Заев, неговиот претходник на партискиот триоон, тазе осудениот Буч, на официјално место, во Собранието, при официјална седница на комисија побара, запамтете го добро ова, побара да се укине судството! Неонацизам до коска.
Никој од СДСМ, на чело со Бранко, не се огради од ова. Колку да се знае. Тој и онака повеќе време и грижа посветува додека е во гардероба, отколку на сцена. Текстот му е стално ист. Само краватите и шефовите на СДСМ ги менува.
Така станаа соучесници. Ниту Фуере, а за жал, ниту Филип Рикер, не реагираа на овие криминали против уставниот систем, демократијата и самостојноста на Судот. А после ќе не казнуваат сите нас, до еден, заради немање самостоен Суд во Македонија. Па како да го има, ако за вакви тешки испади им ќутат на неокомунистите Буч и Заев. И нивните.
И нивната демократија, што ја практицираат на ист начин како Дуле Пацов, Буч Касиди, Џеси Џејмс или Јоца Амстердам... Им текна ли на неокомунистите дека годинава е осуден и Љубен Пауновски, министер за одбрана од ВМРО ДПМНЕ. Никој не си дозволи, заради тоа, да го исплука, а камоли да му се закани на Судот. Љубен не е затворски осуден за проневера. Туку само затоа што запрел градежни работи во касарна за време на војната во 2001 година.
Дали преќутувањето на овие тешки, многу тешки политички криминали на двајца шефови од СДСМ, е Европа на која се надеваме?! Паѓа ли позлатата од ѕвездите на европското знаме.
За Фуере отпорано се сомневам дека има почесна книшка на СДСМ. Но во Филип Рикер верувам поприлично. За жал, и тој не пушти глас. До сега барем.
И нема друго. Во некого човек мора да има доверба. Во саботата фатив воз, оној во десет навечер, и право за Београд. Бујановац, Врање, Светозарево... Лапово, Мала Крсна, Смедеревска Паланка... до осум сабајле бев стасан. Пругата е добра, претежно е реновирана после бомбардирањето од 99-та.
Отидов на гробот на Тито. Кај Маршалот.
Јас сум внук на партизан, првоборец. Сум гледал како вујко ми Ванчо, во вакви тешки моменти, пишуваше порано писмо до Маршалатот, и бараше совет. Бараше помош. И, памтам, од Маршалот добиваше одговор. Со голем, тежок печат и краток потпис: Тито. Немам друг ум, освен да го пробам уште тоа.
Не бива веќе вака. Државава спобудале. Секоја битанга се заканува. А кога толку често, и толку јавно се покажува сила, не е на арно. Како кај Чехов со пиштолот што се појавува во првиот чин. Тој мора да пукне до третиот. Па, пред да пукне, одам јас во Белград. Кај Тито. Кај Стариот. Да се пожалам и да побарам совет. Мојот ум до тука може.
Кажи Друже Тито, што да се прави?!
Најпосле, овие неокомунистиве го имаат твојот имот. Викаат дека и тие се твои. И ти, како таков, имаш некоја воспитна одговорност за нив, друже Тито..
- Види ти омладинац, мајку ти Божју, докле су те ствари ескалирале... ми се обраќа Тито од гроб, сред Куќа цвеќа... па које су то будале што прете наоколо. Све то треба лепо везати, и уза зид! Ту нема лабаво, ни праштања. Ни ја се нисам усудио, мајку им Божју, запретит судијама кад сам имао највеќу власт. То ти, омладинац, поручи назад кад се вратиш у моју Македонију. Ако тако не буде, онда нека вам се мајке изнајебу свима наоколо, а не само судијама, кад сте неми при устима, и глуви при ушију! Тако им ти реци омладинац.
А, ако буде другчије, онда сте сами криви. Није најстаршније ако будала прети. Најстрашније је ако таквој будали даш власт да претњу оствари! Ај сада, у здравље.
И, еве, се вратив од Белград. Пренесувам како што Тито ми кажа. А Тито знае што збори. Тито секогаш знаел...“
Завршен цитат
Медиумот е како машина за перење на мозоци само во зависност што се користи, Ариел или Гонг...а партиските кучиња касаат ли касаат од коската која ја дава сопственикот!
|
|
|
|
|
Извештај
|
|
|
|
15.12.2008, 18:47
|
sinter
Пристапил на 15.11.2008
Рангирање нема
|
|
|
|
|
|
Abe apokalipto.Jas celo vreme ti zboruvam za ova.Sega mislam deka znaes od kade mojata antipatija prema ovie od se de se to.Pa tie se nedopirlivi be coek.Niv nikoj nisto ne mu moze.Niv nikoj ne moze da gi sudi.Tie mozat da pravat sto sakaat.Bas sega gledav i Sejkerka se falese nesto kako nikoj nisto ne i moze.MVR podneslo tuzba za kleveta protiv nejze i taa se zakani da ne se opina protiv nejze oti nisto ne ja plasi.Pa tie duri i sudstvoto predlagaat da se raspustelo.Sesto.
|
|
|
|
|
Извештај
|
|
|
|
16.02.2009, 10:47
|
Apocalypto
Пристапил на 06.10.2008
Рангирање нема
|
|
|
|
|
|
Какво е нашето новинарство? Мислам дека ова ке е добар пример ?
Весникот Вечер:
- Џандарот на Бранко се начука за Св.Трифун!
(Полицаецот го нарекуваат “Џандар“???)
Обезбедувачот на вилата го славел завчерашниот празник со лозарите на Водно, а откако забележал дека му го нема службениот пиштол им вперил калашников. Веќе бил напиен
Обезбедувач на претседателската вила, завчера на православниот празник Свети Трифун, откако пивнал со лозарите потоа вперил калашников во нив. За среќа инцидентот минал без повредени оти присебните лозари успеале по мобилен телефон да ја повикаат полицијата, која набрзо стасала на посоченото место. Полицијата по документирање на случајот против Д.А. униформиран полициски службеник од полициската станица за надворешно физичко обезбедување на објекти ќе поднесе соодветна пријава. Инцидентот се случил во саботата околу 18,15 часот кога обезбедувачот кој бил на смена го напуштил работното место на штитениот објект "Вила Водно".
Д.А. забележал дека му го нема службениот пиштол, па излегол преку вратата за вонредни состојби со автоматска пушка. На педесетина метри оддалеченост од вилата стражарот го вперил калашниковот во група луѓе кај која претходно по повод закројувањето на лозјето, во неколку наврати испил неколку чашки алкохол. Откако го репетирал калашникот, полицаецот од групата побарал да му го вратат пиштолот. Тој забележал дека во куќичката му го нема поштолот па се посомневал дека некој од лозарите му го зел. Граѓаните по мобилен телефон го пријавиле случајот во станица по што началници и командири на полицијата како и патрола стасала на местото. Групата била пуштена да си оди а пиштолот по потрагата бил најден во близина на оградата. Против алкохолизираниот полициски службеник ќе биде покрената дисциплинска постапка.
А1 портал:
Пијан полицаец ја обезбедувал резиденцијата на Претседателот
15.02.2009 18:41
Наместо да ја чува претседателската вила на Водно, полицаец на 6. управа вчера славел Свети Трифун.
Привлечен од вкусните мезиња на лозарите, убавото вино и ракија го напуштил работното место, куќарката пред резиденцијата на Црвенковски, и тргнал на гости.
Од едно друштво до друго. По некое време, видно расположен, се вратил на чуварското место и тогаш забележал дека му го нема пиштолот. Разлутен, мислејќи дека му го украл некој од славениците, земал службен „калашников“ и репетираниот автомат го вперил кон првата група луѓе на кои наишол.
Кусо време ги задржувал и барал од нив да му го вратат пиштолот стои во полицискиот билтен. Граѓаните успеале да ја алармираат полициската станица „Центар“, од каде дошол лично началникот заедно со командирите за да спречат поголема несреќа. Пијаниот полицаец, кога дошле неговите колеги се повлекол.
Пиштолот бил пронајден во некоја од нивите, најверојатно му паднал од невнимание. Против полицаецот од 6. управа, која е надлежна за надворешно обезбедување на државни високи функционери, ќе се води само дисциплинска постапка за напуштање на работно месо, и за пиење алкохол во работно време велат од МВР. За малтретирање на граѓаните, полицаецот ќе одговара само ако тие приватно го тужат.
Каде е независната објективност? и секако, секое нарушување на редот и мирот полицијата треба да превземе активности според уставот и законите а не според пријава на граѓаните, зарем не е така, или ????
Да е обичен граѓанин излезен со калашњиков и да се заканува на народот, како ке изгледаше сето тоа?
Со овој чин се крши уставот на Р. МАкедонија и се прашувам, дали министерката ЗНАЕ да си ја врши должноста како министер за внатрешни работи и дали е платена од народот да го штити истиот или да ги штити непримерните службеници кој што го дискредитираат, не само угледот на човекот, туку и општеството!
|
|
|
|
|
Извештај
|
|
|
|
|
Форум на Време » Општество » Контроверза за ... » Новинарството како професија