|
|
Одлив на интелигенција
Започнато од pop-stefanija на 22.07.2006 20:18. Темата има 10 одговори.

|
|
Подреди коментари:
|
|
|
|
22.07.2006, 20:18
|
pop-stefanija
Пристапил на 29.12.2005
малку активен
|
l. vo što e vrskata megu Smilenski i Dragan Daravelski?2.konkursot za odenje vo Češka?
|
|
|
|
|
|
Počituvani,pišuvačot na ovie zborovi analizirajki nekoi " evropski" političko ekonomski,analitičari .koi živeat vo Slovenija,dojdov do sledniov zaklučok:Poznavajki eden od niv,patem toj ne e etnički slovenec tuku hrvat!Toj e notoren neprijatel na sve što e makedonsko,zatoa, mislam otu toj e inicijator za vrabotuvanje vo ČEŠKA,bidejki toj kako ekonomist ima vrski so "Škoda",a e istovremeno apologet na dve etnički grupi megu sebe sprotistaveni ,koi živeat vo Makedonija?Za celi i interesi na niv toj sprožil ideja za otseluvanje od makedonija,pod "perdeto"izlez od bezraboticata,a so cel da se promeni odnosot megu makedoncite i drugite etnički grupi vo Makedonskata DRŽAVA!?.ova, ME SPOMNUVA NA INTENCIITE NA BOLŠEVIZMOT I AGITACIJATA ZA ODENJE NA Turcite vo TURCIJAsamo veštački da se promeni odnosot na naselenieto vo togašnata R.Makedonija što se pokaža pogubno za makledonija,kade na nivno mesto se naseluvaa sanđaklii,a so toa posledično,promena na odnosot megu makedocite i novodojdenite nehristijanski narodi.Bidejki. turcite bea solidarni so državata vo koja bile rodeni i živeele,što e slučaj i sega so turcite koi ostanaa vo Makedonija,tie se naj svesnata i naj vernata neetničko-makedonska grupa koi se verni na makedonskata DRŽAVA BEZ USLOVNO.
Dr. K rste N. pop-Stefanija
|
|
|
|
|
Извештај
|
|
|
|
23.07.2006, 7:51
|
maleshevo
Пристапил на 23.07.2006
малку активен
|
Re: l. vo što e vrskata megu Smilenski i Dragan Daravelski?2.konkursot za odenje vo Češka?
|
|
|
|
|
|
|
|
21.04.2007, 15:15
|
dante
Пристапил на 17.04.2007
Рангирање нема
|
Re: l. vo što e vrskata megu Smilenski i Dragan Daravelski?2.konkursot za odenje vo Češka?
|
|
|
|
|
Da se bide visokoobrazovan, i da se ima moznost da se fati stikla od "drzavickata", treba da se bide bez mozok za da se ostane vo ovaa pustelija
|
|
|
|
|
Извештај
|
|
|
|
07.05.2007, 13:30
|
Meto

Пристапил на 28.12.2006
Пред компјутер
Рангирање нема
|
|
|
|
|
|
|
Сите проблеми на македонецот ќе исчезнат ако не е во својата земја. Овде земјата е пуста, луѓето се катиљ, а во странство од пиле млеко има во секој маркет, а и медот го даваат џабе. Без врска. Ќе коментирам, но прво ќе ви напишам еден виц:
Еден Црногорец, се одмарал покрај некое дрво во убава дебела сенка покрај морето. Поминал богат странец и критички го опоменал:
- Странцот: „Земи лови риба, нешто прави, што туку лежиш....“
- Црногорецот: „Зошто?“
- Странцот: „Па ќе ја продадеш и ќе имаш пари!“
- Ц: „И после...“
- С: „Ќе купиш подобра опрема и ќе уловиш повеќе риби...“
- Ц: „И?“
- С: „Па ... ќе ги продадеш и ќе купиш брод!“
- Ц: „Е добро де, и после?“
- С: „Па ќе ловиш многу риби, ќе направиш флота бродови, ќе шириш бизнис ...“
- Ц: „Ама зошто бре човеку?“
- С: „Па за да се збогатиш и да уживаш ... “
- Ц: „Толку мака за џабе. Па јас и сега - еве гледаш - уживам!“
Мои мили колеги форумџии. Убавината на животот не е само во богатството. Лично, за сите пари на светот не би ја заменил зимската именденска олимпијада (празниците од св.Никола до Пречиста). Ниту пак мојот именден Свети Кирил и Методија. Се среќавам со сите мои пријатели, роднини, нови лица, убави девојчиња што пораснале, со филозофи, со цареви и со шутови. Мојата среќа е на нивните лица, нивната на моето. Во трката по пари, некако забораваме дека со бегањето од земјата, бегаме од својето семејство, од својот род, од својата крв. И на крај и јас - што ќе останам овде, и некој што ќе избега, ќе одиме под земја. Никој не го избегнал тоа. Само што некој ќе биде испратен и исплакан од својот род, а некого американските служби ќе го фрлат во дупка како куче, децата ќе му се тркаат по пари, а внуците не ќе знаат дека го напуштил овој свет.
Поздрав до мојот најдобар пријател Коки, кој делеше поинакво мислење, а сега е илегалец во Америка. Му пожелувам успех и среќа, и нека заборави на солзите на мајка му. Ѕидовите во Америка се полични, а во маркетот под него сеуште има бесплатен мед и од пиле млеко.
Поздрав до останатите македонци по светот.
Cogito, ergo sum ...
|
|
|
|
|
Извештај
|
|
|
|
08.05.2007, 16:14
|
mcenov
Пристапил на 11.01.2007
Рангирање нема
|
|
|
|
|
|
|
Мето, много хубава порака. Като човек, който е бил във всички страни от Европа (дори в малките и по-забутаните) и в САД, мога да ти кажа, че за мене нема нищо лошо в това аз, жена ми и бъдещото ни бебе да си живееме в България.
И аз мога да раскажа вицъта за човекот, който отишъл в раят. И там свети Петър го завел на едно облаче, а човекот гледа - скука, нищо интересно, само седиш под дървото и ядеш - но нема нищо интересно за гледане и за случване.
Решили да ги водят на екскурзия до адот (пеколот). Закарали ги там - гледат и не верват на очите си. В адот само кръчми и кафани, лугето пият, пеят, е***, абе голема веселба.
И човекот казал на свети Петър: "Не искам во раят, а искам в пеколот". Свети Петър се зачудил, па казал: "Айде, добре. Щом искаш, така да бъде".
И човекът тръгнал за пеколот. Влиза там и още от вратата Дяволът казал: "Айде, хвърлете го в казана".
"Ама защо?"- чудел се човекот. "Тука имаше само пиене, пеене и е**не, а сега - в казана. Защо?"
Дяволът му казал: "Първо, пиенето и е**нето са лага - тука чашите имат дупка, а жените немат. И второ, сега виде ли каква е разликата между турист и емигрант?"
Толкова за емиграцията. А сега една история, но не виц. Написана е от древният автор на басни Езоп и е посветена на парите.
Имало едно време един богат човек. Той бил много алчен и много стиснат (пинтия). Той пазел едно големо гърне с пари, закопано в градината му. Всека вечер той отивал в градината, изкопавал гърнето и му се радвал. Но един негов беден съсед го видел една вечер и решил да му открадне гърнето с парите.
И така, на следващата вечер богаташът изкопал гърнето, радвал му се и пак го закопал. След това дошъл бедният му съсед, изкопал гърнето и го отнесъл.
На другият ден богаташът не можел да си спре сълзите от жалост: "Ай, ай, ай, каква несрек'а. Ай, паричките ми. Ай, какво ще правя сега..."
Един друг съсед го чул и му казал: "Нема защо да се жалиш. Нищо сериозно не е станало".
"Как да не е станало. Ай, леле, паричките ми".
"Ха-ха, вземи един камен и го закопай, па всека вечер му се радвай. Истото е като с гърнето."
И каква е поуката на Езоп: "Щастието (срек'ата от парите не е в това да ги имаш, а да ги използваш (користиш). Никой не е станал срек'ен само от трупане на пари - требва и да се живее с парите".
Поздрав.
|
|
|
|
|
Извештај
|
|
|
|
10.05.2007, 14:57
|
Meto

Пристапил на 28.12.2006
Пред компјутер
Рангирање нема
|
Туризам да, емиграција, не!
|
|
|
|
|
Одлични забелешки. Ми се допадна вицот со туризмот и емиграцијата. Многу поучен за сите наивни Македонци и останати кои ги напуштаат своите земји. Не знам дали има друга земја во светот која има помалку жители од луѓе кои се изјаснуваат за нејзини. Се надевам дека жртвата што ја поднеле ќе им се исплати.
Cogito, ergo sum ...
|
|
|
|
|
Извештај
|
|
|
|
10.07.2007, 15:08
|
markiz
Пристапил на 01.11.2006
Рангирање нема
|
|
|
|
|
|
|
pocituvana Pop-Stefanija ,
se slozuvam so konstataciite koi gi iznesovte vo gore napisanite od Vasa strana redovi , a isto bi se nadovrzal so nekolku slicni raboti kako na primer ; - Dali nekoj se prasal kakov bil odnosot na muslimansko naselenie i nemuslimansko vo tetovo i toa pred i po konfliktot vo 2001 godina ?
Ja s ce dadam svoj odgovor , a site onie koi se slozuvaat neka me poddrzat , a onie koi ne se slozuvaat so fakti neka ne me poddrzat .
Od X broj na naselenie pred konfliktot muslimansko naselenie bilo 20 % / kade bile turci , albanci i romi / a 80 % bile Makedonci . Sega po konfliktot odnosot nesto e promenet : 80 % se muslimani / od koi 80% se albanci od Kosovo a samo 20 % se muslimani starosedelci / , a samo 20 % se Makedonci .
Prasuvam kako e ova mozno ??? kakov e ova NATALITTET ???
Dali nekoj se zaprasal od kade e kapitalot za tolku golemoto investiranje vo Tetovo , Gostivar , Kicevo , Debar i Struga , pa i vo Ohrid , od strana na muslimansko-Albansko naselenie ? dali drzavnite kontrolori se informirale za ova ? Dali e platen na Makedonija DANOK za vavite ogromni INVESTICII ???
Ocekuvam odgovor od onie koi ja znaat ovaaa materija ?
|
|
|
|
|
Извештај
|
|
|
|
10.07.2007, 15:25
|
markiz
Пристапил на 01.11.2006
Рангирање нема
|
|
|
|
|
|
|
Apropo gore napisaanoto ima eden VIC :
covekot si umrel i dosolkaj sv.Petar za da mu odredi kade da odi vo Raj ili vo Pekol .
Pred da go prasa kade saka da go prati sv.Petar mu rekol na umreniot da pogleda eden reklamen spot .
Na spotot bilo dadeno deka vo Pekolot ima mnogu ari , jadenje , pienje i kako se veli e...e .
Po zavrsuvanje na spotot umreniot koga bil prasan kade saka da go pratat odma rekol vo Pekolot ...
I taka i bidnalo . sv.Petar mu ja ispolnil zelbata i go ipratil vo pekolot , a tamo nisto od ona sto bilo prkazano na spotot , taka sto umreniot odma baral da razgovara so sv.Petar . Ovoj go soslusal so vnimanie i na krajot odma mu dal odgovor : Pa seto toa sto bese na spotot e reklama koja nema nikakva vrska so realnota jer nie trebe da privleceme klienti za da bide popolnet kapacitetot i vo Pekolot .
E toa e toa , pozdrav
|
|
|
|
|
Извештај
|
|
|
|
10.07.2007, 15:25
|
markiz
Пристапил на 01.11.2006
Рангирање нема
|
|
|
|
|
|
|
Apropo gore napisaanoto ima eden VIC :
covekot si umrel i dosolkaj sv.Petar za da mu odredi kade da odi vo Raj ili vo Pekol .
Pred da go prasa kade saka da go prati sv.Petar mu rekol na umreniot da pogleda eden reklamen spot .
Na spotot bilo dadeno deka vo Pekolot ima mnogu ari , jadenje , pienje i kako se veli e...e .
Po zavrsuvanje na spotot umreniot koga bil prasan kade saka da go pratat odma rekol vo Pekolot ...
I taka i bidnalo . sv.Petar mu ja ispolnil zelbata i go ipratil vo pekolot , a tamo nisto od ona sto bilo prkazano na spotot , taka sto umreniot odma baral da razgovara so sv.Petar . Ovoj go soslusal so vnimanie i na krajot odma mu dal odgovor : Pa seto toa sto bese na spotot e reklama koja nema nikakva vrska so realnota jer nie trebe da privleceme klienti za da bide popolnet kapacitetot i vo Pekolot .
E toa e toa , pozdrav
|
|
|
|
|
Извештај
|
|
|
|
|
Форум на Време » Општество » Одлив на интели... » l. vo što e vrskata megu Smilenski i Dragan Daravelski?2.konkursot za odenje vo Češka?
|
|
|
|