„Ова е наша земја. Што би биле ние ако не ја направиме подобра...“ - Ова се зборови на Балиан, француски благородник кој го бранел Ерусалим од нападот на познатиот војсководец и филозоф - Саладин. Оваа порака треба да ја погледне, интерпретира, а потоа и да ја примени - секој од нас. Филозофската издржаност на оваа реченица е одлична. На животот му дава смисла, на постоењето - објективна цел. Да се направи својата земја подобра е да се обезбеди пристоен живот за себе и за поколенијата.
Воведот во темата можеби ве замори, но целта на овој вовед е само вистински луѓе да стугнат до овој пасус. Глодари, крлежи и други штетници, воопшто и не треба да се занимаваат со интелектуално - фолозофски дискусии. Но, Јас сум премногу прагматичен за да го ограничам своето дејстување на празни зборови. Затоа, во темата економија, иницирам еден дел во кој сите што стигаа со читање до овде може и би требало да придонесат. Во корист на нашата земја - да размислуваме заедно. Да понудиме конкретни решенија за конкретни проблеми:
Решение: Поволни владини услови за оваа категорија граѓани. Што треба да опфатат: Формирање на мали акционерски друштва кои ќе имаат за цел да отворат дистрибутивни центри за земјоделски репроматеријали. Владата треба преку ангажман на сопствени луѓе да определи локации, такви што ќе влијаат на спуштање на цените на досегашните репроматеријали, со оглед да тоа дека падот на ДДВ не предизвика и пад на цените на истите. Овие мали акционерски претпријатија треба да ги формираат и со нив да раководат стечајците со 25 години стаж. Меѓу 6.000 стечајци, убеден сум дека има: земјоделски инжинери (познавачи на репроматеријалите), економисти (водење на економијата на А.Д.), правници (правен и кадровски аспект на функционирање на А.Д.), возачи (дистрибуција од производните центри до местата на продажба). На ваков начин би се намалиле (не и целосно решиле) два проблема. Стечајците и цената на репроматеријалите.
Но, не е се така едноставно ...
Веројатно има уште неколку „Но...“, што не ги разбирам како електроинжинер, па проектот можеби е осуден на пропаст уште пред да почне. Можеби и никој нема да одговори и веројатно ќе има многумина што ќе речат дека се занесувам. Сепак, што би бил јас ако не направам ништо за мојата земја ...
... Поздрав од Методија ...
Jas lichno mislam deka se trudam da pomognam. Ama za djabe.
Rabotam vo ne-vladina organizacija za zachuvuvanje na kulturnoto i istoriskoto nasledstvo na Delchevo i Pijanechka oblast. No, shto kje pravish koga vo lokalna samouprava gradonachalnikot kako eden od koordinatorite za proekti vraboti eden moj drugar koj ne znae dupka da iskopa, bukvalno zashto kopavme zaedno negovi slivi. Vtoriot chovek e edna devojka koja e OK lichnost, ama nema iskustvo so rabota so proekti. Propadnaa proekti od stotici iljadi evra bidejki dotichnite ne znaat kako da gi ubedat EU da im dadat pari. Isti se i Bugarite od Blagoevgrad, so kogo trebashe da se napravi proekt za megju-granichna sorabotka.
Ednostavno, kur ne go boli nashiot "Gomnonachelnik" za toa da se stavat vistinski lugje na rab. mesta. Da beshe taka, kje napravea konkurs i intervjua. No toj sakashe da dobie glasovi od drugiot tabor na SDSM pa vraboti neznalica (mojot... mal drugar) tamu.
Ednostavno, politicharite ne gi interesira nivniot narod. Mnogu po bolno e otkolku shto e ednostavno. A premnogu e ednostavno.
Vo mojata lokalna MENSA grupa, odrzav predavanje za astronomija, kako i drugo za ophstiot narod. Objasnuvam kolku mozam. No obichniot narod ne moze nishto da napravi. Ako e chlen na partija, nikoj ne zboruva nishto vo partijata oti se plashat za vrabotuvanje ili ochekuvaat vrabotuvanje.
Na tolku be4dno nivo se nashite partii da mi se GADI od lokalnite i mega-GADOVITE.