|
|
Дали за Македонија е опасно Косово да стане независно?
Започнато од Dimche на 21.05.2008 14:45. Темата има 6 одговори.

|
|
Подреди коментари:
|
|
|
|
21.05.2008, 14:45
|
Dimche
Пристапил на 23.04.2008
Рангирање нема
|
|
|
|
SMILEVO 1903 DAME GRUEV
EJ TI MAKEDONIJO
Ej ti Makedonijo!
Shto si tolku nazhalena?
Gledaj jas kako se veselam
Se veselam i se gordeam.
Sestro le goro ubava,
Sestro le goro zelena.
Te slusham kako si raspejana.
Te gledam kako si razveselena .
Gorda si goro zelena
Gorda si so tvoite cvetni sarenila.
Gorda si so mirizot planinski.
Gorda si so shumot na lisjeto.
Gorda si so ubavata pesna na pticite.
Gorda si so nezhniot glas, na tvoite bistri vodi izvorski
Gorda si koga gi gledas bistrite vodi kako veselo se spushtaat,
po dolinite i polinjata.
Jas kutrata, nema na shto da sum gordeliva.
So vekovi me parchat,
So vekovi me pustoshat,
So vekovi Makedonski Narod
Od mene razdeluvaat.
Namesto Makedonska gajda da slusham,
Od sekade istreli i kurshumi frchat.
Namesto tapan, topovi treshtat.
Namesto pesna, plach se slusha.
Namesto voda, krv protekuva.
Namesto sela i gradovi da cvetat,
plamen i pustosh na sekade se gleda.
Makedonski cheda mi ginat,
Makedonski Majki po cela nok ne spijat.
Makedonski mozok se presushuva,
Makedonska nacija se ponishtuva.
Makedonski lideri, za pari se prodavaat.
Makedonska zemja na milost i nemilost ostavaat.
Kazi mi kazhi, sestro le goro zelena?
Dali, so seto toa da sum gordeliva i vesela?
DIMCHE Damevski (Copyright) 10 Maj 2005
|
|
|
|
|
Извештај
|
|
|
|
07.03.2009, 22:29
|
ato
Пристапил на 02.11.2008
Atanasov
Рангирање нема
|
|
|
Мислам дека морам да ти го кажам ова, денес кога ја видов листата за
советници на ДПМНЕ во Велес, а и затоа што вечерва имаа митинг повторно
во градот на гемиџиите. Ако ги исклучам еден двајца кандидати за
советници тогаш можам да кажам дека повторно Македонија ќе биде
предадена и водена во погрешни води. Имено меѓу првите 10 добитни
места пола и повеќе се бугарофили, продадени души кои беа од сфитата на
Љубчо и кои не се срамат да кажат дека не постојат македонци како
нација. Но би сакал да кажам дека солидно место има и еден голем
педофил во таа советничка листа, само не знам што ќе не советува тој.
Не би ги набројал ниту циганите ниту турците во советничката листа на
ДПМНЕ, Како да го дадеме гласот на една таква група луѓе, како да верувам во светла иднина на Македонија. За жал оваа листа е составена и именувана од пратеникот и кандидатот за градоначалник. Господ нека ни е напомош. А за информација да знаеш дека првиот човек во полицијата кој го назначи Грујо е човек кој вршеше притисок да се декларирам како бугарин и дека
не сум бил патриота оти не сум ги сакал Бугарите. Поздрав
А јас верував во луѓето
|
|
|
|
|
Извештај
|
|
|
|
08.03.2009, 2:31
|
mcenov
Пристапил на 11.01.2007
Рангирање нема
|
|
|
Ато,
Уважавам твоят став по темата.
Виждам, че вие во Македония имате проблем, който е идентичен на един наш политически проблем во България.
У вас са ви виновни албанците, турците, циганите, българите и сърбите, а ти критикуваш листата на ДПМНЕ, защото там има много "бугарофили".
У нас имаме проблем с турската партия и турцизирането на региона на Родопите. И много българи мислят, че само турската партия е виновна за све, а забравят че сите политичари са "от един дол дренки".
Мисля, че и у вас требва да се замислите за това. Не са ви виновни разните "сърбомани" или "бугарофили" - виновни са ви тия политичари, които са си продали душите за по некой долар или евро.
И у вас и у нас има криза, корупция и лоша политика. Ама да се гледа само на един етнос като виновен за све е баш като да се гледа, че евреите са били виновни за кризата в Германия, както е казал Хитлер. Нема 100% виновен етнос. Има добри българи, има лоши. Има добри турци, има и лоши. Има добри македонци, има и лоши.
А ако ти се усек'аш македонец - декларирай се така. Изненадан съм, че човек во полицията те е притискал да се пишеш българин. Толкова години се чуваше само за обратното - да се притискат българи да се декларират като македонци...
Ти попита ли го той как знае, че е българин и че е "патриотско да се декларираш българин". Он не се ли гордее с Александър Македонски?
А ако не ти одговара ДПМНЕ, гласай за СДСМ тогава... Секогаш има избор - дори и да е "от трън та на глог".
|
|
|
|
|
Извештај
|
|
|
|
09.07.2009, 19:08
|
Dimche
Пристапил на 23.04.2008
Рангирање нема
|
|
|
|
-SMILEVO 1903 DAME GRUEV-
Пред неколку децении, предосеќањето и предвидувањата излегоја на бела виделина.
Најповеќе критики добивав од своите браќа македонци, кои помислуваа дека тоа не ќе биде остварливо.
Тие си помислуваа дека за нив е спас Југославија, држејки се како за некое скапано дрво, си помислуваа дека со неа ќе векуваат.
Таа Југославија ни ги пресели македонците во Војводина, отварајќи нови простории за албанците-шиптрите за да и го менуваат лицето на Македонија и ги матат македонските води.
Добродушниот македонски нарот ги прими албанците како луѓе, бегаа од режимот на Енвер Оџа, сега се прават толку паметни, ќе им солат сол по македонските глави.
Сите оние кои одеа да се образоваат во Косово, каде им беа перени мозоците за, кога ќе се вратат во Македонија да можат подобро да глумат и да бараат некакви си измислени човекови права.
Позади нив стоеја воружани косовски шиптари, планирано за да ја окупираат македоннска територија.
А сега бараат џамија во центарот на Скопје за да им покажат лажна слика на народите во светот дека Македонија е нивна исто така дека Македонија е исламска држава. Ваквото сценарио се правеше во Тетово каде од 1982 година никнеја џамии како печурки, па дури бараа локациа за гробишта и тоа во центарот на Тетово.
Тие треба да сфатат еднаш за секогаш дека Македонија е библиска земја од каде се проширувала православната религија а во тие времина не постоела исламска религија во Македонија.
Петстотини и песет година месечината го замрачуваше Македонското Сонце, па уште да им дозволуваме да ја замрачуваат Македонија?
Време е, тие да престанат со такви провокации, еднаш за секогаш да го остават македонскиот народ живот да живее затоа што тој тоа го заслужува.
Сите оние кои се дојдени да прават проблеми во Македонија да бидат протерани онаму од каде што дошле.
Ова што го прават во Македонија да го прават во другите западни држави, сите тие ќе бидат протерани а некои ќе ги снема за секогаш од површината на земјата.
Во Македонија никогаш не биле дескриминирани, тука живеле подобро него што живееле во Албанија или Косово. Сето ова докажува како пословицата “рани куче да те лае“
Свести се македонски народе, времето ве повикува за сплотување и национално обединување, сите заеднички да излезиме со заеднички мисли единствени за спас на Македонија.
Уште колку векови ќе треба да чекаме за да се ослободиме од месечината која го замрачува македонското сонце.
Кога ќе не поништат тогаш е касно.
Македонија ве повикува за македонско нацијонално единство.
MACEDONIA
Macedonia is a country A country that was once so peaceful, harmonious Now, it stands on a table With many vicious butchers, gathering around
Many times, you ask yourself. What is happening? What is this country coming to? You are given wicked looks,
Looks that flash daggers at you Voices cry out
SHE'S MINE ! SHE'S MINE !
So many greedy people, Want to lay, their hands on you
EU, GREECE, ALBANIA, BULGARIA, SERBIA.
They all want to own you, To be your godfather, Give you a different name, Change everything about you,
Your name, your symbol , your flag, Your culture, your heritage. They want to take you into their hands, To put heavy manacles on you.
So many times you can hear those butchers, Quarrelling amongst themselves, Not coming to agreement.
They sharpen their daggers on stones In order to cut your flesh. They cut you, inflict piercing pain That shreds your heart into a thousand pieces.
You weep constantly, nobody listens to you cry out, Nobody wants to lift a finger They have wounded you! All they do is mock you.
They have wounded you! And you bleed from all sides No one bats an eyelid, to cover your wounds.
DIMCHE Damevski (Copyright)1982
|
|
|
|
|
Извештај
|
|
|
|
10.07.2009, 17:52
|
Kenan
Пристапил на 30.09.2007
Рангирање нема
|
|
|
Цитат:
SMILEVO 1903 DAME GRUEV
EJ TI MAKEDONIJO
Ej ti Makedonijo!
Shto si tolku nazhalena?
Gledaj jas kako se veselam
Se veselam i se gordeam.
Sestro le goro ubava,
Sestro le goro zelena.
Te slusham kako si raspejana.
Te gledam kako si razveselena .
Gorda si goro zelena
Gorda si so tvoite cvetni sarenila.
Gorda si so mirizot planinski.
Gorda si so shumot na lisjeto.
Gorda si so ubavata pesna na pticite.
Gorda si so nezhniot glas, na tvoite bistri vodi izvorski
Gorda si koga gi gledas bistrite vodi kako veselo se spushtaat,
po dolinite i polinjata.
Jas kutrata, nema na shto da sum gordeliva.
So vekovi me parchat,
So vekovi me pustoshat,
So vekovi Makedonski Narod
Od mene razdeluvaat.
Namesto Makedonska gajda da slusham,
Od sekade istreli i kurshumi frchat.
Namesto tapan, topovi treshtat.
Namesto pesna, plach se slusha.
Namesto voda, krv protekuva.
Namesto sela i gradovi da cvetat,
plamen i pustosh na sekade se gleda.
Makedonski cheda mi ginat,
Makedonski Majki po cela nok ne spijat.
Makedonski mozok se presushuva,
Makedonska nacija se ponishtuva.
Makedonski lideri, za pari se prodavaat.
Makedonska zemja na milost i nemilost ostavaat.
Kazi mi kazhi, sestro le goro zelena?
Dali, so seto toa da sum gordeliva i vesela?
DIMCHE Damevski (Copyright) 10 Maj 2005
Автор: Dimche-Smilevo-Dame Gruev
SMIILEVO 1903 DAME GRUEV
A bre tatari prestanete ednas so vasite anti makedonski propagandi, dali seuste ne ste zasiteni od makedonskata krv.
Ostaveteja Makedonija i makedonskiot narod da zivee vo mir.
Kakva e taa bugarska nacija od kade ja izmislivte, zosto ne si go upotrbuvate pravoto ime tatari. Gi kradevte makedonskite simboli za da si go pokriete vasiot gnasen tatarski simbol.
Zosto se stramite da go upotrbuvate vasiot originalen simbol opaskata od konj?
Vie tatari, koga se naseluvavte na makedonskite teritorii na stap go veevte opasot, toj vi bese vasiot omilen simbol. Treba da ste zadovolni na toj opaskin simbol, zatoa sto toj ve napravi da ostanete na ovie teritorii.
So pomosta na toj vas omilen simbol, opaskata, vashite vodachi gi brishele vashite tragi za da ne mozite da se vratite nazat.
A sega so tie vasi lagi ja pravite kerkata postara od majkai. Prestanete ednash za sekogash da meshate babi i zabi, bidete pametni, razlikuvajtegi koi se babi a koi se zabi.
Vo Evropa ve primija samo od potkrepata sto vi ja dadoa atinjanite za da ja potkrepuvate nivnata anti makedonska politika.
Grcija i Bugarija se kako rak vo Evropa, so tie vasi lagi ja zarazivte Evropa koja ke strada mnogu vo nejzinata idnina.
Makedonija e bibliska zemja, no site onie koi posegaat po Makedonija gospot ke im plati i toa mnogu skapo.
A bre glupavi nizaedni, sto vi smetaa decata sto gi strelavte vo Vatasha, izgleda se uste zivee duhot nacizmot vo vashite dushi.
Zosto ne ja kazuvate vistinata kako gi truevte i kako gi ponishtuvavte makedonskite lideri i site onie koi se kazuvaat makedonci, stram da vi bide gubrina edni.
Zaaedno so vasite fashistichki lideri gi napagjate makedonskite midiumi deka ve pravele tatari, osven tatari shto mozete da bidete drugo?
Dimche Damevski
Пред неколку децении, предосеќањето и предвидувањата излегоја на бела виделина.
Најповеќе критики добивав од своите браќа македонци, кои помислуваа дека тоа не ќе биде остварливо.
Тие си помислуваа дека за нив е спас Југославија, држејки се како за некое скапано дрво, си помислуваа дека со неа ќе векуваат.
Таа Југославија ни ги пресели македонците во Војводина, отварајќи нови простории за албанците-шиптрите за да и го менуваат лицето на Македонија и ги матат македонските води.
Добродушниот македонски нарот ги прими албанците како луѓе, бегаа од режимот на Енвер Оџа, сега се прават толку паметни, ќе им солат сол по македонските глави.
Сите оние кои одеа да се образоваат во Косово, каде им беа перени мозоците за, кога ќе се вратат во Македонија да можат подобро да глумат и да бараат некакви си измислени човекови права.
Позади нив стоеја воружани косовски шиптари, планирано за да ја окупираат македоннска територија.
А сега бараат џамија во центарот на Скопје за да им покажат лажна слика на народите во светот дека Македонија е нивна исто така дека Македонија е исламска држава. Ваквото сценарио се правеше во Тетово каде од 1982 година никнеја џамии како печурки, па дури бараа локациа за гробишта и тоа во центарот на Тетово.
Тие треба да сфатат еднаш за секогаш дека Македонија е библиска земја од каде се проширувала православната религија а во тие времина не постоела исламска религија во Македонија.
Петстотини и песет година месечината го замрачуваше Македонското Сонце, па уште да им дозволуваме да ја замрачуваат Македонија?
Време е, тие да престанат со такви провокации, еднаш за секогаш да го остават македонскиот народ живот да живее затоа што тој тоа го заслужува.
Сите оние кои се дојдени да прават проблеми во Македонија да бидат протерани онаму од каде што дошле.
Ова што го прават во Македонија да го прават во другите западни држави, сите тие ќе бидат протерани а некои ќе ги снема за секогаш од површината на земјата.
Во Македонија никогаш не биле дескриминирани, тука живеле подобро него што живееле во Албанија или Косово. Сето ова докажува како пословицата “рани куче да те лае“
Свести се македонски народе, времето ве повикува за сплотување и национално обединување, сите заеднички да излезиме со заеднички мисли единствени за спас на Македонија.
Уште колку векови ќе треба да чекаме за да се ослободиме од месечината која го замрачува македонското сонце.
Кога ќе не поништат тогаш е касно.
Македонија ве повикува за македонско нацијонално единство.
MACEDONIA
Macedonia is a country
A country that was once so peaceful, harmonious
Now, it stands on a table
With many vicious butchers, gathering around
Many times, you ask yourself.
What is happening?
What is this country coming to?
You are given wicked looks,
Looks that flash daggers at you
Voices cry out
SHE'S MINE ! SHE'S MINE !
So many greedy people,
Want to lay, their hands on you
EU, GREECE, ALBANIA, BULGARIA, SERBIA.
They all want to own you,
To be your godfather,
Give you a different name,
Change everything about you,
Your name, your symbol , your flag,
Your culture, your heritage.
They want to take you into their hands,
To put heavy manacles on you.
So many times you can hear those butchers,
Quarrelling amongst themselves,
Not coming to agreement.
They sharpen their daggers on stones
In order to cut your flesh.
They cut you, inflict piercing pain
That shreds your heart into a thousand pieces.
You weep constantly, nobody listens to you cry out,
Nobody wants to lift a finger
They have wounded you!
All they do is mock you.
They have wounded you!
And you bleed from all sides
No one bats an eyelid, to cover your wounds.
DIMCHE Damevski (Copyright)1982
Мислам дека е време јавниот обвинител да покрене истрага за ширење на расна, верска и национална омраза според уставот на Република Македонија!
|
|
|
|
|
Извештај
|
|
|
|
24.07.2009, 5:56
|
Dimche
Пристапил на 23.04.2008
Рангирање нема
|
|
|
|
“СМИЛЕВО 1903 ДАМЕ ГРУЕВ“
ВРЕМЕ Е ДА СЕ РАЗБУДИ МАКЕДОНСКИОТ НАРОД
Мислам дека е време да се разбуди македонскиот народ, време е јавниот обвинител да покрене истрага за ширење омраза спрема македеонската младина, спрема македонските училишта, против сите оние кои работаат за унуштување на македонската нација, против сите оние кои одат да ја поништат македонската држава , против сите оние кои сакаат да го променат името на македонската држава, против сите оние кои сакаат да го поништат македонскиот јазик против сите оние кои одат да ја поништат македонската православна црква и против сите оние кои сакаат да го променат уставот на Република Македонија.
Истрага против сите оние кои си ја продаваат нацијата за некаква си скапана стипндија и некакви си скапани лева, истрага против сите продадени изроди кои со нивната нечесност го валкаат угледот на Македонија и на македонскиот народ.
Да му се суди на Љупчо за неговото предавство и да одлежи затвор 150 години.
Браќа македонци не давајте да загине македонското име и не дозволувајте некои неранимајковци да тргуваат со нашето многу убаво од Бога подарено, македонско име. Не дозволувјте некој да ја потценува македонската нација.
Македонија ве повикува сите да си подадеме рака, за одбрана на Македонија и за одбрана на македонската нација.
Верувајте во Господ Бог, верувајте дека Солунските Гемиџии се превртуваат во нивните гробови.
Даме Груев рекол „БЕЗ БОРБА И РЕВОЛУЦИЈА НЕМА СЛОБОДА“
Македонски народе пазетезе од бугарската и грчката пропаганда оти таа е многу опасна за опстанокот на Македонија, македонската нација и македонскиот јазик.
Бидите претпазливи од албанската тактика, кои ни ја поткопуваат Македонија , македонската нација и македонскиот јазик.
Да ни живее господинот Тодор Петров кој е единствен во борбата за одбрана на македонската чест.
Нашите вештачки држави кои не обиколуваат, тајно прават планови и договори за да не поништат.
Со тие страмни планови и страмни договори и го валкаат лицето на Европа и со тоа докажуваат дека се уште Европа нее дорастена да живее во мир и да ги почитува човековите права.
Браќа и сестри македонци се уште владее диктатурата и фашизмот во балканот - Европа.
ТУКА НЕЕ ГРЦИЈА,
ТУКА НЕЕ БУГАРИЈА,
ТУКА НЕЕ СРБИЈА,
ТУКА НЕЕ АЛБАНИЈА ИЛИ КОСОВО
ТУКА Е МАКЕДОНИЈА КАДЕ ЖИВЕАТ МАКЕДОНЦИ КОИ САКААТ СЛОБОДНО ДА ЖИВЕАТ КАКО ШТО ЖИВЕАТ И ДРУГИТЕ
Поздрав Димче
|
|
|
|
|
Извештај
|
|
|
|
24.07.2009, 6:26
|
Dimche
Пристапил на 23.04.2008
Рангирање нема
|
ВРЕМЕ Е ДА СЕ РАЗБУДИ МАКЕДОНСКИОТ НАРОД
|
|
|
|
|
|
“СМИЛЕВО 1903 ДАМЕ ГРУЕВ“
ВРЕМЕ Е ДА СЕ РАЗБУДИ МАКЕДОНСКИОТ НАРОД !
Вардар, Егеј, Пирин, Мала Преспа па се до војводина и распрснатите македонци на секаде по земјината површина, обединетесе, подадетеси рака сите заеднички во одбрана на Макеедонија, во одбрана на македонската нација, во одбрана на македонското име, во одбрана на македонската вера македонската православна црква.
Сето тоа го посакуваат македонските Солунски Гемиџии, кои, кои се превртуваат во гробовите од неправдите кои се прават врз македонскиот нарот и врз сите македонци, кои се најдуваат во окупраните делови од Македонија.
Ве повикуваат сите оние знајни и незнајни борци, кои ги дадоја своте росни и штотуку расцветени млади животит за Македониј.
Димче
|
|
|
|
|
Извештај
|
|
|
|
|
Форум на Време » Политика » Дали за Македон... » ВРЕМЕ Е ДА СЕ РАЗБУДИ МАКЕДОНСКИОТ НАРОД
|
|
|
|