Од пријатели, колеги и форумџии, македонски граѓани - етнички албанци, дознав нешто многу интересно. Ние македонците не датираме ни од 1887 година, како што веруваат бугарите, ни од Античко време, како што веруваме ние македонците, туку од 1945 година. Простата логика вели дека татко ми - роден 1944 не бил Македонец, ама му рекле дека е и тој се сторил. Исто и стрико ми - роден 1940, или комшијата дедо Стојан - роден 1917 (господ да го поживее). Нив, некој во 1945 ги убедил дека тие не се нешто што претходно сметале дека се - на југ биле грци, на север срби, на исток бугари, ама дошол Тито и им рекол вие сите сте македонци и така настанале Македонците. Да не беше смешно ова тврдење на историчарите ќе беше трагично. Толку ќе кажам. Не ми се коментира ноторна глупост. Поканувам албански интелектуалци да ми објаснат - како настанал македонскиот народ. Со факти и ладни глави. Не со жими мајка. Нека ми објаснат како се прави народ од други народи (значи, не со сексуален однос, за така и мачорот мој знае), да си направам и јас Метовски народ.
Нека почне дискусијата.
Ха-ха Мето - добре си го казал накрая.
В името на добрия хумор и за да е по-весело и да се намали напрежението - пожелавам ти успех с Метовския народ :))) Щом твоя ....... знае как се прави, започвай работа.
Само да знаеш, че после като започнеш да се бориш за Метовски език, за Метовска култура и за историческите основи на Метовската нация - ще си имаш много спорове със съседите македонци. Но може да успееш да намериш исторически данни за древния цар Мето I Велики или за метовските революционери, които са се борили против македонските власти.
И аз може да опитам да си направя Миленски народ - само ще имам проблеми с демографията. Ще се наложи да разчитам само на смесени бракове, за да се увеличи народът ми. Представи си колко ще е трудно да убедя българите, които ще се женят и омъжват за децата ми да вземат миленски пасоши и да нарекат и децата си миленци...
Па може и международни отношения да развиеме. Дали в кук'ата ти има место и за едно посолство на държавата Миления (засега не знам дали да бъде република - страх ме е, че и един депутат да си избере, може да се корумпира - по-добре да бъде абсолютна монархия, ако жена ми даде да съм цар...) ?
А сериозния ти въпрос си заслужава внимание - интересно е какво ще кажат албанците.
По забележката ти за 1887 - това не е годината, от която има македонска нация според българите. През тази година в Белград е предложена идеята за македонизма, който да противостои на българското самосъзнание на някои луге в Македония. Сърбите добре са знаели, че няма начин българин да се обяви за сърбин чрез директна окупация и насилие. И през 1887 тази идея е предложена за да отдалечи лугете от българската идея.
Разбира се, това е само представена от мене история както е написана, а не както се е случила - със сигурност няма история на страна по света, която да е 100% точна.
През 1887 99% от населението в Македония са си имали други проблеми и въобще не са се вълнували от догми, идеи или от това дали са македонци или не. Чест прави на останалия 1%, че пробуди народа, но народ не се събужда за ден или два. Проблемът дори не е от 1903, защото въстанието не успя. За съжаление, нямаше начин да успее. През 1912 всички балкански държави заедно се биха с Турция и трудно я надвиха - какво остава тогава за няколко хиляди въстаници през 1903 - Турция ги смаза лесно, защото беше сила в региона и беше най-силната държава на Балканите.
Истинският проблем започна след 1912. Известен е случаят от 1912, когато сръбският крал идва на визита в Скопие и пита едно малко момиченце на 6 годинки каква е, тя му отговаря "Българка съм" и той й удря плесница. Това е бил сигурен белег за амбициите на Сърбия в Македония, но българският цар повече се е интересувал да се сключи съюза срещу Турция, отколкото да се тревожи за сърбите. И това е неговата грешка.
След 1912 започва сериозният проблем по темата за етносите. През 1944 този проблем само се променя - образува се Македония като автономна република заради идеята за федерация между Югославия и България. Сталин е против, а Димитров умира. Федерация не се получава, но Македония за ваше щастие (срек'а) остава автономна. И затова може би вашите албанци казват, че за македонска нация се говори след 1945.
Не казвам, че това е така - само казвам защо мисля, че албанците ви казват така.
А за дедото, пра-дедото, таткото, стринката и другите роднини на Мето - Мето, убеден съм, че те си знаят какви са и ако са македонци - значи са македонци и това е. Историята няма да ги промени и да ги направи други. Затова и ти си бъди македонец, а изобщо не е нужно да се чудиш какво мислят албанците за македонската история. По-важното е какво мислят за вашето разбирателство в самата Македония - дали ще можете да живеете заедно или някой ден ще поискат отделна държава. Лошото е, че държавите Метовия и Миления са измислени в хумора, а тази която искат албанците, е сериозен проблем.
Поздрав.
Me potseti na edna slucka, nekade vo '93-'94 godina.
Se vrativ doma, docna pladne, i tatko mi vide deka nesto sum zamislen, pa me prasa "sto e?!", ustvari toj rece --"c'far ke ,c'ka ndodh?!", normalno za da se razberime , ke prodolzam na makedonski.
odgovoriv:Bev iskren, brutalno bez rakavici so ....(mojot prijatel makedonec).Se setavme denes pokraj rekata vardar,i muabetot se prefrli za istorija, i jas kako i sekogas sakam da sum ISKREN i pokraj moite pocituvacki cuvstva kon mojot prijatel(skolski), mu kazav ISKRENO sto mislam za "makedonskata istorija", znaejki istovremeno deka so toa ke mu gi povredam negovite patriotski cuvstva(koi sto sekoj covek gi ima ili trebi da gi ima -se prpratni vo coveckiot zivot).
Kako?!- rece tatko mi, mu kaza sve taka,iskreno, bez ublazuvanje, bez okolisvenje, sve ,bez da zavitkas i ublazis malku ?!? (tatko mi istotaka go postuvase i sakase mojot prijatel -kako i jas)
DA-...rekov,.... mi bese tesko, znaejki deka ke go povredam, posto toj znae deka jas sekogas zboruvam toa sto go mislam, a toa sto go mislam sakam da go potkrepam so LOGIKA, da e sto e mozno poblizu do vistina, znaejki deka toj go postuva moeto mislenje, i deka moeto mislenje za "makedonckite raboti", ke go povredat nego-znaci mene samiot-znaci naseto prijatelstvo, no ne mozev da izmamam, da cutam od UCTIVOST, zatoa sto ke bev protiv svoite ubeduvanja, PRINCIPIELNO daleku od vistinata.
I mu rekov deka NEMA makedonska nacija-kakva sto se tvrdi deka ima, deka NEMA makedonski jazik-kakov sto se tvrdi deka ima, i deka se cuti i se laze i za albanskata istorija, i istovremeno deka mi e zal sto toa jas treba da mu go kazam i deka tie raboti treba da gi slusne od mene, negov albanski prijatel(iako toj veke gi imase cueno od negov bugarski rodnina-kakosto rece)....
I mi bese MNOGU TESKO, se osekav kako da skrsiv nesto megu nas, no istotaka istovremeno si velev, ne mozev .... da sum NEISKREN i da go mamam od UCTIVOST, toa e toa sto jas mislam, i toj kako moj PRIJATEL toa MORA da go znae, tokmu poradi iskrenoto prijatelstvo...
I? Toj sto ti rece? prasa tatko mi vidno pogoden.
Mu bese mnogu tesko, sto jas toa mu go velam, me prasa, i sega ako toa sto ti go velis e VISTINA, sto ocekuvas od mene da pravam so sebe, da go smenam zivotot, da se rodam povtorno?!, cekaj malku -rece-, kako mozis taka da zboruvas.
Izvini- mu rekov, i mene mi e tesko da ti gazam po cuvstvata patriotski, velejki deka nemas nacija, e kako da velis deka ne mozis da imas cuvstva, a ti cuvstva IMAS, patriotski, koi se isti kako sto gi imam jas kako albanec.
(da spomnam samo)
Toj ova sto jas go rekov, ne mu bese bas "grom od vedro nebo", posto znaese kolku sum jas gord so mojot albanski narod, i sigurno se sekavase koga mladata profesorka po "makedonski jazik i literatura"go ostavi na klupa originalniot ZBORNIK od brakata Miladinovi, i izleze koga nekoj ja vikna nadvor vo hodnikot, a jas ednistven siptar vo klasot, otidov do profesorskata klupa i go prelistav "Zbornikot", na kogo sto pisuvase "BLGARSKI NARODNI PESNI", kako sejtan i pol, se nasmeav glasno bez da recam NISTO, i go ostaviv zbornikot na masa. Drugite , veke ljubopitni na mojata glasna smea, se spustija kako "so orelski krilja", da vidat sto procitav, i koga vidoa deka na originalnata pozoltena kniga pisuva BLGARSKI NARODNI PESNI, nastana opsta uzbuna, pcuenje na bugarskoto ma...ce, sto predizvika mladata profesorka da se vrati vo ucilnica, i da prasa---sto e, zosto se galami tolku mnogu?!Koga site nejzini ucenici, moi skolski drugari, pocnaa da gi napagjaat Miladinovi i da mavtaat i pokazuvaat kon knigata--kade pisuvase (da povtoram) BLGARSKI NARODNI PESNI, taa kutrata pocrveneta od sram i maka, rece--pa ne mozele da ja pecatat poinako, nemase da ja pecatat ako gi narecea makedonski, moraa da napisat Blgarski...Epa dobro, profesorke, se smirija nejzinite ucenici moi skolski, koi edvaj cekaa ocigledno da POVERUVAAT, vo toa sto taa go kaza kako argument, a jas kojsto ne sakav da si ja testiram srekata, si cutev.(veke imav eden sudar so nejze za Jernej Kopitar, i za negovoto tropniteneke muabet za juznite sloveni kako ILIRI, i sto e za pravo taa na mojata ostra reakcija, samo smena tema, ne me prijavi{bese vreme na prijavuvanje})No vo mene ne mozev da ne se smeam na situacijata, more majkata si mislev zamisluvajki go Oliver Mlakar, nemalo da ja pecatet knigata vo Hrvatska, "jer u hrvaskoj tiskari, nije moguce tiskat knjige koje su makedonskog, one moraju biti bugarskoga porijekla????!!!!!????"
Da se vratam na mojot prijatel, i za moite nevkusni muabeti(iako vistiniti) so nego.
Mu rekov, da sum na tvoe mesto, jas bi prodolzil da mislam kako i do sega, kako jas da ne ti rekov NISTO, samo istovremeno bi te zamolil da ako sakas da si anticki makedonec-da znaes deka albancite ti se bratucedi, kako potomci na Iliri i Epiroti, a i Trakite se vo ista Pelazgicka familija. A ako sakas da si i slavjanski makedonec istovremeno, togas bugarite ti se malku poveke od bratucedi.
Mene mi bese vazno da bidam ISKREN so tebe, i da ti kazam sto mislam jas, a tebe ne ti preostanuva nisto drugo nego da si prodolzis da si mislis kako nisto da ne sum ti rekol,cuvaj si go tvojot patriotizam,bidi malku poskepticen, jas baram da obrnis vnimanie na albancite kako starosedelci, da ne gi gledas kako dojdenci, kako neznajkovci, i da ne nasedvis na istoricari zongleri koga zongliraat so albanskata istorija a ne se potrudile ni da go naucat albanskiot, kako primarna potreba.
Tolku. Pozdrav od CeSsaR_dili
Здраво Мето!!!!
Што се однесува до овва тема (Албанците ѕа Македонската историја) од нас Албанците или па поточно Албанија нема (барем по мое сознаније) никогаш некоје излагање или па негиранје на Македонскиот народ.
Ние сме единствени во Балканот кои не ја негирале Македонската нација и едни од првите кој ја признаеле Македонската Држава и нација а не како едни само Државата а не народот или па други народот ама не Државата со нејзино уставно име.А за Македонската историја тоа треба вие сами да го прикажете каква е,јас сум ја учел во школо и ја знам и не гледам разлог зошто ние(Албанците)да дадеме објаснуванја за вашата историја.
Интересно - цезаре, доста интересно. Зборникот на Миладиновци - доказ дека нема нација. Значи зборникот го третираме како неспорен доказ дека македонската нација е всушност бугарска. Ајде јас и ти да пробаме нешто сега - да направиме од бугарите (или од македонците) друг народ - Метовски народ. Ајде помогни ми, па заедно ќе одиме во Иризово на терапија. Сосема искрено. Гледам дека веруваш во здравата ЛОГИКА, ама сепак прифаќаш дека 4,4 (4,93 според друг извор) милиони луѓе во светот кои се изјаснуваат самоволно како македонци - некој ги убедил. Пред тоа биле бугари. Каква е тоа логика пријателе. 44 души не можеш да убедиш. А не пак 4 милиони. Ми велиш да се сомневам јас заради „Зборникот“ на двајца можни шпиони, а твојата логика тебе ти вели дека може да се направи толкучудо народ - со муабети. Или со закон...
Сега за „Зборникот на бугарски народни песни“. Историски факт. За да дознаеш уште нешто повеќе, ќе ти кажам дека Гоце Делчев бил учител по бугарски јазик . И тоа е историски факт. Сега само ќе те прашам. Дали во Америка има било каде предмет или час каде се изучува американски јазик (освен можеби на јазичните академии)? Или во Австралија - австралиски јазик? Можеби во Мексико има Мексикански јазик? Нема. Во Мексико песните се на шпански, во Америка (САД) на англиски. Мексиканците се мексиканци - и не се шпанци, а американците се американци (без особено нагласен корен од некоја нација) и не се англичани. Во двата случаи важи дека имале власт од страна на компактни - изградени и слободни нации - Англичаните или Шпанците, кои го наметнале својот јазик и писмо. Дали заради тоа Мексиканснска нација не постои? Или Американска? Не верувам. Значи, да резимираме. Неизграденоста на посебниот - МАКЕДОНСКИ НАРОД - му налагала употреба на туѓ јазик - во случајов бугарскиот. Во 1945 година - Конески го кодифицира македонскиот јазик - кој се покажува како посоодветен јазик за опис на стандардниот македонски говор. Бугартскиот има 6 букви кои во Македонија никој не ги користи, а српскиот има 1 буква помалку. Можеби, заради политичко влијание (заради Југославија) од македонскиот јазик е исфрлен т.н. темен вокал, но неговото користење е стандардно, според точно одредени правила.
Сега да објаснам нешто за Миладинови. Зошто реков можни шпиуни. Не заради бугарскиот јазик кој го користеле, туку заради начинот. Песните може да се македонски - а пак да се на бугарски јазик. „Македонска крвава свадба“ од Војдан Чернодрински е напипшана на бугарски - па гласи - Македонска! Друг ми е муабетот. Има историски податоци дека Англиските и Австриските разузнавачки служби пишуваат за Миладинови и за Рајко Жинзифов - дека се руски шпиуни. ОД она што ми рече да се сомневам - ќе практикувам малку. Се сомневам дека тројца македонци ќе добијат руски стипендии во раниот 19 век, затоа што се талентирани. Повеќе ми се чини дека ќе добијат - за да вршат некаква пропаганда. Интересот на Русија во тоа време (околу 1830 година) е силен внатрешен непријател на Турција - пресликан во еден народ - Бугарскиот (значи не во разделени народи - македонци, бугари и срби). Меѓутоа - овој „народ“ не би доволно бугарски. На територијата на Македонија, 9 од 10 (според бугарскиот егзарх за Македонија Петко Рачев Славејков) тврделе дека се потомци на Александар Македонски.
Нема да пишувам за други македонски аргументи. Твојот пријател - кој не ја познавал историјата - ти возвратил нервозно, а ти си убеден дека она што ти го кажале е факт. Примени малку метод на сомневање и врз себе. Можеби навистина е невозможно да се создаде инстант народ. Јас се сомневам доволно во историјата што ја учев, затоа што комунистите ја исфризираа до бесвест. Ја ценам твојата ИСКРЕНОСТ, но сепак - не гледам објаснување. Гледам само лага (вистински шејтан, признавам). Оригиналните изданија на „Б’лгарските народни песни“ ги нема во училиштата ниту во библиотеките. Комунизмот се погрижи - оригинални изданија да има само во музеите во Бугарија. Така - приказната добра, расправата - одлична, продолжуваме понатаму, и дај ми аргументи. Ова со зборникот е добро срочен текст без реална тежина.
За оригиналноста - најстарите документи за Ѓорѓија Кастриот велат дека е Словен. Не албанец. Ќе цитирам другпат, во друга тема. Овде предмет се моите чувства и твојата искренот.
П.С. Се надевам дека Ивана не е разочарана што дозна дека има надеж - да е македонка.
Каква грешка направив во претходниот коментар .... Ивана не е македонка. Албанец е. Не во смисла на навреда (јас под албанец не подразбирам она што многу македонци - за жал - го подразбираат),туку - исто IP, еден ден разлика во најава со Cessar (легнува во 2 навечер, станува другиот ден- сурфа и гледа дека не сум одговорил, и дава коментар во 17 часот - овојпат како македонка (Ивана!?), што ме наведува на мислење дека е самиот Cessar или негов близок пријател-колега од работа, другар од Маало ... не е битно). Прав шејтан - што самиот напиша. Во позитивна смисла - лукав, интелигентен ....
И се извинувам ако грешам - ама во средно ме викаа Шерлок Холмс - заради одличната дедуктивна логика. Поздрав, и понатаму со ФЕР ПЛЕЈ.
Pricinata za koja sto jas ovde pisuvam i gubam vreme i nervi, e da vi opisam kako nie gi gledame rabotite , za da vie svatite malku poveke sto nie mislime, kako mislime, iako sum istotaka svesen deka albancite veke ne ostavija "tabu tema", vo poslednite godini, sve se rece i sve se spomna, no jas se obiduvam uste da vi doobjasnam i doopisam "kako NIE gi gledame rabotite", iako bi mozel da recam :"abe koj ve trkalat, nie ke si pravime sto sakame i kako sakame , i vas ne ve prasuvame za nisto", ova ne go velam, zatoa sto se uveriv deka e GRESNO, taka pravevte VIE, si pravevte kako sto sakavte i sto sakavte, bez da ste podalekovidi i da pretpostavite kakvi posledici ke ima(imavme).
Se soglasuvam so tebe deka ima simptomi deka i albancite taka se ponasaat, si teraat po svoe bez da ve prasaat, zatoa sto mozebi gresat, ili zatoa sto VIE ne sakate da mislite malku so "albanski um", i da gi gledate rabotite so "albanski oci". Istoto treba da go pravime i NIE(sme bile primorani da go pravime).
Drug osnoven problem megu nas e deka, VIE nikako ne svakjate deka vo teritoriite vo koi NIE ziveeme,ne gledame i ne sme gledale nikogas deka VIE imate EKSKLUZIVITET, no sto bi trebalo da bide ponataka e deka i NIE ne treba da gi gledame kako "EKSKLUZIVNO Nasi", tie se ZAEDNICKI.
Tvojot najubav del od pogorniot post e koga velis, deka NIE albancite so nisto ne pokazavme deka sme PODOBRI od VAS ili od srbite. I tuka "elena", ti udri poglava eden golem KLINEC.
Za sekoja MOJA primedba kon VAS, ti i drugite ke najdete opravdanie, i za sekoja VASA primedba kon albancite JAS i moite albanci ke najdeme opravdanie.
Mislam deka JAS so mojata samokriticnost se obiduvam da odslikam nekoi raboti koi ne se vkusni od mojata albanska strana, i istoto go baram i cekam od vas.
I mene i na vas za ova ni treba hrabrost za da se vpustime vo samokriticnost, daj da vidime koj ja ima.
Dosega mojot albanski narod bese vo mnogu teska situacija, opsto zemeno , i ne trpese nikakvi kritiki od svoite redovi, no sega koga zajaknuvame, vreme e i za samokritika, koja ima i svoi golemi pozitivni strani.
Nie albancite vo privatni razgovori, megu sebe, so albanci od site kraista zboruvajki na svojot albanski jazik, sme samokriticni, i spomnuvame se i sesto okolu nas, koi se nasi "privatni" albanski problemi, no sme i polni so pofalba za raboti so koi se gordeeme.Ovie muabeti se bliski i se megu albanci od Kosovo, Albanija, Makedonija....
Ne tajna deka nie gledame globalno za nasite denesni i idni problemi, mislejki za nasata bliska i podalecna idnina.
Vo tie muabeti, koga se spomnuvate VIE-makedoncite, ste spomnuvani so PODSMEV(zalno no vistinito), i cesto se veli deka od niv nema nisto, so smesna istorija, so glup INAET, kojsto nema osnova.....Jas licno ne sum toj kojsto saka za da VIE isceznite od Balkanska etnicka karta.Prvo zaradi toa sto znam deka toa ne e mozno, i vtoro radi toa sto vo edna vakva Makedonija kakva sto se nazira za vo idnina, jas mozam da vi ja trpam GLUPOSTA nepotrebna i da vi gi svatam i postuvam VISTINSKITE potrebi....
Toa sto sakam e da brojot na takvite albanci kako mene da bide sto pogolem, za da ne sum sam, za da recam:
" Ve molam moi braka albanci, dozvolete mu na vasiot sosed makedonec vo Tetovo da zivee zadovolno kako sto saka i ima potreba, bez razlika dali e egeec po poteklo i deka bil privilegovan do sega. Nie morame da gi postovame zakonite, i ako eden albanec navredi ili maltretira nekogo sto ne e albanec, MORA da odgovara pred zakonot".
Ako nie zaedno izgradime opsestvo kade sto zadevanjeto i nepocituvanjeto na drugiot radi negova etnicka (ili druga) pripadnost, nema da bidat tolerirani, ke imame sansi vo idnina.
VIE imate apsolutno pravo da si mislite za VAS samite sto sakate, za toa sto ste i sto sakate da ste, Nasata generacija toa nema da go prifati tolku lesno,
VIE ne ste centarot na NASITE albanski razmisluvanja, no ste vazni za NAS albancite od Makedonija, no ne zaboravajte i svatete go ednas za sekogas deka NIE i nasata istorija i kultura se protega malku poveke nego samo vo Makedonija. Ne ima vo Italija,(prebegani za vreme Tursko), Dalmacija (takugere), Odesa (ukraina-pak za vreme tursko),Rumunija, Turcija i drugi mediteranski zemji vo bliskiot istok, i se e toa stara Dijaspora, za novata znaeme i ima vrska samo so ponovata istorija...
Vam sega i vo idnina vi trebaat prijateli vo Balkanot. I nam ni trebaat prijateli vo Balkanot.No nie sme opstanale i bez niv dosega, no tesko mnogu tesko.Vam vi trebaat albanski prijateli, grcki prijateli, bugarski prijateli, srpski prijateli....
Treba da mislite na nacini kako ke gi pridobiete, so vasite vistinski egzistencijalni problemi.
Dosta se glupirate i inaetite.Ova vi go velam zatoa sto vo edna prigoda koga kako albanci loso ni se pisuvase i ne se znaese dali ke opstanime kako nacija vo 1997, vo eden "informativen razgovor" vo policiskata stanica, megudrugoto inspektorot me prasa sto ke bide ako albancite dobijat sekakvi prava koi gi baraat?
Jas mu rekov : Nisto ke si ziveeme za merak, i ako nekoj od tvoite (makedoncite) ima problemi vo albanskite sredini, jas ke go krenam glasot da gi odbranam.Sakam da si go odrzam zborot,no problemi ke ima kolku sakas.
Idninata na Balkanot e albanska, no ne treba da e samo albanska, nie site treba da gi gledame i predvidime problemite pred da se slucat, odkoga ke se slucat, veke e kasno.
Strpenie, spasenie.
Nema da vi e lesno so gubenje na privilegiite, no strpenie, dodeka zakonot ne zavladee, ovoj proces e neminoven. nam ni treba vreme za da imame edna kohezija na albanski intelektualci(zboruvam za Makedonija), za da mozeme da gi izbalancirame rabotite ...Vo momentot ne vi preostanuva da si trpite malku od reakcijata, zalam za neubavite raboti za koi ke slusnime(daj Boze sto pomalu), ke ima i zloupotrebi,i nie ne sme angeli .
najdobar si meto da ne sum jas prv ke bides-bidi pozdraven sherlok homs
od tvojot reziser....CeSsAr_dili
.
Pozdrav do ivana i skopje imeto
Tocno toa jas sakam da go napravam, , jas sakam da go zatvoram ovoj muabet, koj od kade koga i so kogo, no tuka postoi i eden problem od VASA strana, koisto treba da se spomni i da se diskutira.
Ti i site drugi na forumov, znaete deka albancite vo svojata oficijalna politika(znaci politickite partii)od pojavat na pluralizmot, ne GUBEA VREME so diskusija za smesnoto anticko-slavjanstvo vo Makedoncite, i so osvetluvanje i imenuvanje na beloto so belo i crnoto so crno.
Vo ASNOM(procitaj ako ne veruvas), se rece: Makedonija e drzava na makedonskite SLOVENI, turcite, albancite, vlasite......
Ovie FAKTI ne se upotrebija od albanskite politicki partii, a od drugata strana GLEDAJ CUDO, "makedoncite" VEZDEN, KATADNEVO, vo drzavni zaednicko plateni mediumi, zboruvaa za albancite DOJDENCI, koi dosle vo 18 vek, od kavkaz, od ne znam kade,od tipot na edna poznato "pozoriste" srpsko vo 80-tite, kade sto pijan srpski akter velese.....
"prvo su SRBI dosli sa vaseljene, pa tek su onda Hrvati dosli sa Persije, pa su tek onda dosli Iliri t.e Siptari i najzadnje su nastale AMEBE"
Negiranjeto na albanskata istorija e DEN-DENES sekojdnevna pojava. Gledaj samo na forumov kakvi gluposti se tresat.
Koga edans, samo ednas "makedoncite" se obidele da poglednat vo albanskite argumenti(i stranski bogami)za nivnata starosedelska istorija.
KOGA????!!!
Nikogas!
Do koga makedoncite ke SRBUVAAT kon albanskata istorija i kultura???!!!
Jas iskreno, sakam da skratam so istorisko besedenje, samo da znaete deka NIE gledame so nasi albanski oci kon Balkanskata istorija, i NIE ----nemame---- isti problemi kako VIE.
VIE ni pravite (pravevte), NAM takvi problemi kakvi sto VAM vi pravea DRUGITE.
NIE nemame golem problem so dokazuvanje na nasata istorija.
Takov problem imate VIE.
I tocno, NIE treba da vi pomogneme vo resavanje na toj problem, no prvo vie treba da si gi izlizete nazad site plukanici kon albancite.
Imate plukano i plukate kon albanskiot jazik-kultura i istorija, i poveke od srbite(ucenikot mora da e podobar od svojot profesor), i kako sakate so takov odnos da porasne brojot na albancite sto sakaat da vi pomognat?
Kaj da gi najdam jas kako albanec tie albanci, na koi bi im rekol, ajde da im oprostime, sepak treba zaedno da ziveeme, sto da praet i tie , se nasle vo takva situacija taka reagiraat, luge se i tie mora da se drzet za nekakvi principi i tie, mora vo nesto da veruvaat...
Ti mozebi ova sakas da go svatis kako obvinuvanje, no ako ti e prestrogo, svati go kako skrenuvanje na vnimanie, poglednete malku okolu vas, da vidite sto rezultat ste si napravile so ISTORISKOTO ZONGLIRANJE NA MAKEDONSKI -ANTICKI- SLAVJANI.
Vie ne ste krivi za sve, no kako sledbenici na srpska politika vo albanofobija, koja sto normalno ja pamtime NIE, koi sme ja osetile na svoja koza(poedinecno - familijarno ili nacionalno), kako vlastodrzci vo Makedonija ste odgovorni(sto ne e daleku od toa da si kriv).
Istovremeno ke bide neiskreno od mene da ne recam deka, napravivte i mnogu golemi raboti, se samoubedivte vo vaseto makedonsko postoenje(sekoja cest), no NAS ne mozete i ne treba da se trudite da ne ubeduvate, vaseto tvrdenje NEMA logika, no ima LOGIKA toa sto vie ne sakate da ste ni Grci ni Bugari ni Srbi....Zosto sega istorijata ima OLKU golema uloga vo denesno i utresno?!Zatoa sto vakviot VAS stav, ve stava sprotistaveni so GRCITE i BUGARITE (na srbite im oprostuvate mnogu brzo za SVE-cudno DA no Logicno-ljubovta e NELOGICNA).
Vizuelno: Begavte tolku mnogu od Bugarite, sto ignorirate SVE, sekakvi slicnosti i zaednicka istorija, sto i vasiot jazik, so nekakva NEVIDENA i NEOBJASNIVA LOGIKA, se poistovetuva so antickiot makedonski---!??!?!?!??!??!
Politicki, ova ne stava site vo republika Makedonija , vo nebrano, so perpetualen problem so Grcite i Bugarite, i ova e FAKT.
Na sekoja nacija i e potrebna kohezija, i objasnuvanje na zednicko slavno minato, za da se smognat sili za idnina, no ocigledno VIE preteravte, iako uspesni vo megjusebno ubeduvanje(pogotovo na novite generacii), ova ke VI(i nam kako vasi sogragjani)se vrati kako bumerang vo natamosnite sosedski odnosi so Grcite, Bugarite, ...
Naseto tvrdenje za nasata Ilirsko(Pelazgicko)minato, e potkrepeno so nasiot jazik i nasiot folklor. Se razbira deka i edniot i drugiot (i jazikot i folklorot), imaat primesi od drugite jazici i folklori(zavisno za koj del od etnickata harta se zboruva), no nasiot albanski jazik kako indoevropski i zaseben vo svoja grupa kako i grckiot, zboruva samiot za sebe.Spomnuvanje na nasata istorija e za da se opravda nasiot stremez za "gazdi nad svoeto", koe neprikosnoveno pravo na STAROSEDELEC,i tokmu poradi toa KAJ vas se javuva, odbojnost i nepriznavanje na NASATA istorija i posebnost. licno, mislam deka jas mozam da "ziveam" so vaseto tvrdenje, koga si go upotrebuvate za domasna upotreba-megu vas samite, no baram da ja ublazite kon Grcite i Bugarite, i kon nas Albancite. Nie site na Balkanot, ke mora da ja igrame ovaa igra na ovoj nacin.Trkata po "genite", e rasisticka i ne dava odgovor, zatoa site(se nadevam)sme dovolno vozrasni na forumov, da se soglasime deka koga zboruvame za milioni luge-celi narodi, koj ke dokaze koj so kogo se opstel (da ne recam e..l).No trkata po jazikot i folklorot, e toa e veke druga pesna.Albanskiot jazik kako sto rekov, spaga vo Indoevropska grupa na jazici, i e zaseben SAMIOT ZA SEBE----NEMA DRUGI GRANKI.
Ovoj na koj sto jas pisuvam i vie citate-Makedonskiot, spaga istotaka vo INDOEVROPSKA grupa na jazici-pod slavjanska grupa na jazici, e slicen so Srpsko-hrvatskiot--hrvatskosrpskiot, ruskiot, polskiot, ceski, slovacki, ukrainski, slovenecki, NO NAJMNOGU so BUGARSKIOT, i ova vi go velam jas koisto dosega nikogas ne sum bil vo Bugarija(sum pominal niz nea), a sum sretnal bugari i sum si naprajl muabet za merak, BEZ PROBLEM, upotrebuvajki MAKEDONSKI.
Nadesta za podobro utre za site,treba da bide alfa i omega na nasite razgovori, ili pocetna tocka od kade ke ni se dvizat mislenjata. So eden zbor, mojata seopsta albanska zagrizenost vo mojata glava, e skodna ili nekorisna za Makedonija, isto tolku kolku sto e skodna i nekorisna za Makedonija tvojata seopsta (panslavisticka), panortodoksna ideja vo tvojata glava-meto….pozdrav od tvojot reziser (sherlok-meto- holms).
Пријателе бе - цел ферман си испшал - и само ЕДНА РЕЧЕНИЦА се однесува на темата. Ај формирај нишка „Македонците за албанската историја“ и таму да изнесеме ставови. А таа реченица која се однесува на македонскиот јазик е неизмерлива глупост. Македонскиот јазик е сличен со бугарскиот - па пробај да го разбереш без проблеми mcenov. Јас од сличноста - двапати ја читам секоја реченица - а потоа размислувам за смислата. Сето тоа од голема сличност. А оној српскиот актер - изгледа не го разбирам. Или не сакам да го разберам - пијан бил и не ги спомнал македонците. Уште еднаш - темата е овде вашето мислење за Македонската историја. Денес постои народот - ФАКТ. Тврдите дека до пред 60 години - не постоел. Докажете. Кратко и јасно. Тврдите дека македонци пораснале на дрво, а сите други имаат историја - докажете. Не опишувај ми што мислам јас за албанците. Работам во институција каде најдобрите другари ми се Албанци. Од пристојност не сакам со нив да дискутирам на таа тема - затоа што некој ќе е посрамотен што верувал во политички конструирани глупости. Со тебе можам да спорам - па те прашувам -
Толку за ова. За Албанската историја (вклучително и за Кастриот) ќе дискутираме АКО оформиш нишка каква што споменав.
П.С. Шерлок Холмс има многу режисери и филмови (или серии) од кои некои се катастрофално лоши. Има само еден автор - Артур Конан Дојл. Далеку си од него.
Здраво Мето
Мето никој од Албанците не го негира Македонкото постоење како народ,факт е дека Македонија од 9 (деветиот) век беше под Бизантиска или Бугарска Империја или Окупација се до крајот на 13.тиот век кога кога падна под Српска окупација до Бојот на Косово кога Србите претерпеа голем пораз од Турска империја,и од тука Македонија е под Турската Империја.
Зошто ви го пишувам овоа? Затоа дека вие прашавте каде исчезнале Античките Македонци кога нема историски познат геноцид?Одговорот би бил немало геноцид, но од 9 до 19 век 100 год. под различни Империи или Окупации и тука се истопила Македонската нација определувајќи се ѕа Бугари,Грци,и Срби се заради нивното Словенско потекло,сее до 1946.
И од 1946 год. кога Македонија постана 6 Република на СФРЈ според заклучоците на 2 АВНОЈ 1943 год. кога Македонците беа признати како Нација со нивниот Литературен јазик и писмо. И од тогаш секој кој живее во Македонија и се иѕјаснува како Македонец беше и е приѕант како Македонец.
Уште нешто оставете ги тиее Шерлок Холмс - Режисер секој за себе е нешто.
„ ... takvi mislenja veke 1 vek ne maqat isti prikazni treba ... “
Ивана - моја мила икрена македонке. Повторно си очигледна. Зборот maqat со цел да се каже мачат те идентификува како Албанка (или Албанец). Q на тастатурата е далеку од C. Macat или machat се општите зборови за оние кои не користат македонска тастатура.Од друга страна Q е албанска консонанта која на македонски се изговара Ќ, односно зависно од позицијата - Ч. Така да не маQи се. Ако тврдиш дека си македонка - биди. Ама воопшто не те земам за сериозна.
Skopje. Конечно некое толкување кое има смисла. Дека античките македонци постепено се претопувале во тек на 10 вековната окупација од различни окупациони сили. Но дали тоа значи дека исчезнале? Дали тоа значи дека „прошао воз“ за нивното постоење. Не биле слободни во 17 век - кога се формирале нации - па сега тие се бугари, срби и грци? Во овој случај - кажи ми на пример што биле Карпошовите востаници по род. Тие пред Леополд први (Австрискиот крал) се изјасниле како Македонци (Барањето за заштита го поднеле Марко Краида од Кожани и Димитрија Ѓорѓи Попович од Солун). Леополд I издал декрет за заштита на „Македонскиот народ“ на 20.04.1724 (види слика). Сепак - по се изгледа - бидејќи востанието не успеало - тоа сега треба да е дел од нечија друга историја. Чија? На кој народ? Во кој се претопиле тие луѓе кои избегале во Австрија? Авсртиско ли е заради тоа востанието на Христијан Тодороски - Карпош? Исто е и со Разловечкото востание. Кој има право на таа историја сега. Ајде, ако можам да сфатам некои бугарски тврења дека Илинденците се бугари (иако толкувањето за тоа е глупост) како да ги сфатам овие што се по 160 години пред „измислувањето на Македонизмот“.
Така. Ова објасување - за разлика од cessar - држи. Дали тоа ме прави поголем македонец, затоа што 10 века сум издржал или не - оцени ти. Дали ме прави немакедонец затоа што дел од мојот род се претопил - пак оцени ти. За мене останува дека сум Македонец. Еве ја сликата од декретот на Lеоpold I. Повели. Кажи на која нација и припаѓа ова востание.
Notum hisce facimus exposi nobis arebas Macedones Marcum Craida in Cosanae et Demetrium Gergium Popovik in Saloniki, macedonica natios ... читај понатаму и земи латински речник. Декретот е на латински јазик, што во тоа време било нормално.