http://www.vbox7.com/play:5c909afc
Така погледнете този линк така ли се посрещат окупатори? Като играеш хоро с тях? Като се събирате на огромни тълпи да ги приветствате? Не мисля в случай, че някой каже, че това е фалшиво с радост ще ви доставя още документи.
И 5та българска армия както се казва в линка се формира само от Македонци. Македонци присъидиняващи се към армията на тържествуващия освободител, не към фашисткия окупатор
Да живее Майка България !!!
Ти си дечко (Shadowsong) прилично забеган. Тоа може да ти е од играње WarCraft III. Ни даваш линк кој го коментира бугарска водителка, на бугарски филм во којзнае кое место од светот, што може да е и во Софија. Единствено што докажуваш со филмот е дека Бугарската армија е фашистичка (со радост се вее кукастиот крст).
Слушај ти кого сакаш, ама документацијата за „чисто македонската“ петта бугарска армија вели вака:
Ако како што вели вашата репортерка - „населението со радост ги прифатило ослободителите“, кажи ми тогаш кој и зошто ви го нарушил раатот во Прилеп на 11 октомври 1941? Незадоволни бугари од бугарите кои ги ослободиле? Кои биле тие 220 „небугари“ од кои дури 120 од моето револуционерно село (Вевчани)? Како тоа до 1944 година Партизанските одреди достигнале 180.000 борци? Срби? Па до крајот на 1942 биле протерани сите срби (кои претходно србите вештачки ги населиле во 1918 година).
Документацијата од првата средба на Вис меѓу Ченто и Тито вели дека Ченто искажал стремеж кон ослободување на трите делови на Македонија, притоа образложувајќи го тоа како „македонски национален стремеж“. На кого? На бугариските ослободилтели? Сфатете бе дека ве лажат. Бугарската армија е окупаторска и најголемиот доказ е ова: Никогаш не сте ни помислиле за „ослободување“ на нешто што не ви е доделено во Сан-стефано. Солун за вас е и бил грчки. За разлика од вас, на 7.01.1945 Македонската армија се организира за отворање на Солунскиот фронт. Предавничката филозофија на неколку личности и нивниот кукавичлак донесоа на свет Солун да биде грчки град денес. Но кажете вие, зошто во време на Грција во шок заради агресивното навлегување на Италија, Берлин како ваш сојузник, Југославија на колена (1941), не сте влегле во Егејска Македонија? Зошто сте избрале да ја „ослободувате“ само Сан-стефанска Бугарија? Не ви било гајле за „бугарите “ во Егејот? Не ви било гајле за родното место на Гоце Делчев - Кукуш?
Ние викаме дека имало и бугари во Македонија. И денес има (околу 0,2%). Еве еден пример. Третиот егејски баталјон има направено попис на учесниците, каде се изјасниле и по националност. 103 Македонци, 29 Бугари, 8 италијанци (веројатно од комунистичкиот отпор - против Мусолини), еден Словенец и еден србин. Или пак да го земеме северот на Македонија (денешна Србија- втор батајлон). 31 Македонец, 28 Италјанци, 8 Словенци, 29 Срби, 8 Бугари, тројца Турци, а другите биле работници од пиротскиот крај. Кој ги терал меѓу срби и бугари во истите баталјони, најголемиот број да се изјаснуваат како Македонци? Комунистите? Па дозволиле да има и Бугари (кој сметал дека е, и Срби и италијанци).
Пријателе, Нека ви е жива мајка ви Бугарија. И да биде добар сосед на Мајка Македонија! И да знае дека Мајка Македонија не изникнала на дрво во 1945 или во 1887. Само ве молам не негирајте го своето фашистичко минато. Прифатете го (како германците) и покајте се (пак како германците). Не може историја од пред 60 години да извртите со документарен филм.
Меѓу постарите бугари, може да се најде вистината за Македонија. Најди некој постар човек (околу 70-75 години) во Благоевград. Некој што тука живеел доста порано - не некој кој се доселил. Претстави се како Македонец и прашај го што е тој. Ќе се чудиш што си учел историја. Во меѓувреме запамти го следново -
„Во младоста се љуби, во зрело доба се пишува, а во староста се кажува вистината“. Тој што го напишал ова знаел дека тиј што љуби и тој што пишува - може и да лаже.
Така погледнете едно преброяване на населението в Македония преди 1945 и ще видите, че българите са мнозинство. Каде са изчезнали тези българи след 1945??
И партизаните били 180 000 хехе да бе . Колко е населението на Македония сега- 1 милион ,2 милиона? Пълни глупости ако наистина е имало 180 000 защо не са се били срещу "окупатора" а? Това си е цяла армия достатъчна да направи доста беди за българската армия дори и би имала шанс да спечели партизанска война. Е добре защо кат ги е имало защо не са се били? Да не са си почивали в очакване на руснаците? Пълни глупости това е същата работа както и българското "въстание" към 9 септември уж на целия народ пък никой не чувал за тях.
А защо не сме стигнали до егейска Македония - защото не са ни дали естествено. Българската войска изцяло зависи от позволението на немския вермахт не можем ей така да тръгнем да взимаме територии, нали ако Хитлер разбере ще не смаже.
И ми кажете защо населението празнува с армията? На това искам да ми отговорите другите са без значение.
Прости ми недоверието но това за официален документ ли трябва да мине?Някаква малка изрязка не доказва нищо най-малкото, че ти ще ми отнеме около час с Fotoshop да направя същото само дето да е задраскано Българско и да е написано Македонско. Но няма значение.
Само ми отговорете защо местното население празнува с Българската войска?
Сум направил чесна грешка, и ред е да се извинам. Бројот на борци на ПОМ за вардарскиот дел е „само“ 76.000. За да се стигне до 180.000 треба да се додадат и ПОМ за Егеј и Пирин.
Сега да ти одговорам на прашањето: Ако денес, дојдам во Бугарија, и ако на пречек излезат оние 6-7000 души од ОМО Илинден - Пирин, како ќе ме пречекаат? Ќе плачат ли? Ќе жалат ли? Не! Тоа е така затоа што има Македонци во Бугарија како што има Бугари во Македонија (оние кои играле и скокале). На тоа може да се додаде и дека репресивноста на Српските сили била голема, па дел македонци навистина се израдувале на влезот на бугарите во Македонија. Вие бугарите сакате да го прикажете тој дел како општонародно славје, што нема врска со историјата. Ти спомнувам пак, кој будала крева востание против „ослободителите“? Зошто народот се побунил - помило му било ропството? Јас ќе ти одговорам, и тоа преку цитат од „Писмото до Стојана“ напишано од Митре (Псевдонимот му припаѓа на Шарло, кого ние го учевме како македонски предавник - затоа што се залагал за автономија на Македонија): „Каква ли е оваја слобода, штом Шумадинците се заместени со Бугари, а Македонците се држат под карантина.“. Е ова е мислењето на Шарло во 1941, како повик за востание. Понатаму: „Ние не видофме нити наши чиновници, нити да се споменува нешто за нашите македонски револуционери, што пак за македонската култура. Се што е наше ни се представуе како да е било бугарско.“. И ќе ти кажам нешто - за да се израдуваш - писмото е напишано со бугарска кирилица. Нормално, вие сега тоа ќе го користите отприлика вака - бугарите пишуваат бугарски и толку. Така ви е сервирана цела историја пријателе. Дека мексиканците се шпанци или дека перуанците немаат врска со инките. Дека македонците од античка македонија испариле и немало ништо 800 години - и дошле словените кој всушност се бугари и си нашле празен простор на мапата и поставиле сетлер. Абе не е ова „Цивилизација“ од Сид Мејер- алоо! Свестете се! Македонци имало, има и ќе има додека не пукне планетава. И дрндате дека Киро рекол така. Па Киро и за бугарин се пишал на времето па се премислил. Оставете го него, на младоста грешел па не сега на 100 години (уште малку).
Еве ние што учиме по историја: „По деветтосептемвриските настани во Бугарија, во периодот од 1944 до 1948 година, беа преземени низа мерки од страна на Отечественофронтовска Бугарија за задоволување на националните права на Македонците во Пиринскиот дел на Македонија. Беше призната посебноста на Македонците и тие се здобија со културна автономија. Беа отворени школи во кои наставата се изведуваше на македонски јазик, со македонски учители. Беше формиран македонски театар и се отворија македонски книжарници.“. За ова може да прашаш и меѓу постарите жители на Пиринска Македонија. Па повели. После ќе си праиме муабети.
За Македонци в пиринска Македония честно за пръв път чувам, ходил съм няколко пъти и в Сандански и в Благоевград и в Банско ( веднъж и в Разлог, но беше само за два дена) и всички хора там си говорят на чист български и не видях и помен от Македонци.
А за това което вие го учите, ами за пръв път го чувам и дори да е истина бих искал да попитам: Защо вашата история е оспорвана от всичките ви съседи и не е призната от световната академия на науките? А относно партизаните защо не са се борили ?А според вашите преброявания на населението то малцинства няма, пък една четвърт от населението са албанци (може би минават за мнозинство кой знае..)
За всички македонци казвам: В България и Македония е обявена награда от 1 милион (истина е това) за човек донесъл поне по един документ доказващ, че Самуил,Братя Миладинови и Гоце Делчев са Македонци.Мисля, че вече от година е обявено на вашите историци това предизвикателство, а още никой не е поднесъл документ. (разбира се трябва да се докаже, че документа е автентичен) Е братя македонци защо така?
Аз не казвам ,че след покоряването на Македония е нямало нищо, казвам, че е доказано, че Македония е покорена много жестоко и е избито част от населението, а после идват и заселници от други римски провинции, след минаването на хуните през балканския полуостров цялото население което не се е скрило в Солун или Константинопол или някоя от другите крепости която не е паднала, това население е напрактика унищожено, после идват славяни,после българи,сърби и турци.
Дори бившия ви президент призна, че днешните македонци нямат никаква кръвна връзка с античнит македонци.
Meto, pozdrav od Makedonskata Gevgelija
Brat alal ti vera na zivcite , kako izdrzuvas samo ti znaes.Edinstveno dobro vo seta rabota e sto i nie ostanatite koe seto ovaa go pratime ke naucime po nekoj nov podatok ili ke se iznasmeeme dobro na ,,vistinata,, od idiotive.Se obidov i jas da ucestvuvam vo site ovie diskusii ama ne ide.Nemam zivci.Udri brat so tebe sme.A sto se odnesuva do ,, pesnata so senka,, ili taka nekako imeto mu e taman pogodeno , kako i na VULGARITE.
Здраво луге,
Виждам, че успешно спорите за нещо, за което никога нема да стигнете до едно мнение (став) :)))
На въпросът защо не сме се били в Егейска Македония и Тракия мога да отговоря така - щом моят дядо (татко на майка ми) е бил 4 години войник и е бил на служба в Дедеагач (днешен Александруполис), значи явно сме я взели тази земя от гърците :))) Да не говорим, че първият корпус, който влиза в Солун, са българските танкове. Толкова за вашите тълкувания на Сан-Стефано и националната ни идея. Кукуш е един от първите присъединени към България градове.
Интересна е сликата на документа за преброяване. От нея ясно личи, че не е от времето до 1945. Защото правописът е след реформата от 1947 - до тогава думите от мъжки род с последен звук-съгласна са завършвали на "Ъ" (например - "българинъ"). Буквата "Ъ" на края е служила, за да бележи края на думата и не се изговаряла. След 1947 нито една дума в българският език не завършва на "Ъ". Като погледнете документа и ще видите от кой период е. Точно от периодът след 1949, когато умира Георги Димитров и пропада идеята му за обща федерация на България и Югославия. И точно тогава се спира практиката българите от Благоевград и Дупница насила да бъдат писани като "македонци". Вуйчо ми от Дупница доста бой изяде в милицията (старото име на полицията), защото искаше да пише в паспорта му, че е българин. Но след 1949 се спря с насилственото помакедончване и пропадна идеята да се присъедини Пиринска Македония към Вардарска, а България да стане република в Югославия. Затова и думите "македонец" са сменени - но вие естествено ще го обявите за националистическа цензура... Все пак, повече вярвам на живите свидетели, отколкото на тоя или оня линк...
Колкото до името "Окупационен корпус" - вярно е. Германците обявяват, че до завършване на войната Македония и Тракия официално ще се водят окупирани земи, а след войната ще се решава дали да се присъединят към България или не. Затова например, Хитлер настоява 13 000 евреи от тези земи да бъдат депортирани - мотивът му е, че тези земи не са официално станали част от България и евреите в тях не са български граждани. Затова и официалното име на армията е такова. Все пак, не можеш ей така да се ебаваш с Хитлер... Особено ако на Дунав те чакат 500 000 германски войници с един въпрос - как ще минат през България - като през съюзник или като през враг. Който им беше враг, сриваха му държавата до основи. При нас си беше чиста шмекерия - първо се писахме "пасивен" съюзник (не изпратихме нито един войник срещу Русия), а след това минахме на другата страна. България е единственият съюзник на Германия, който си увеличи територията след войната и не понесе никакви териториални санкции. Явно САД, Англия и СССР са си знаели защо... Може би 50 000 убити в Югославия, Унгария и Австрия в битки срещу германците и още 50 000 спасени евреи са натежали в наша полза...
Поздрав.
Напълно съм убеден, че няма начин да стигнем до общо мнение, но така ли трябва да се оставят нещата... Ще си блъскам главата в стената пък може и някой ден да се счупи (стената де :):) )
А за преброяването Македония не е била в границите на България през миналия век с малките изключения 1915-1918 след разбиването на Сърбия и 1941-1945 (трябва ли да пояснявам?) така, че тези поправки трябва да са правени от сърби или гърци. Мисля, че това е меко казано абсурдно защото и двете държави меко претендират за сувернитет на Македония.
P.S Моля някой да ми "преведе" на Български какво е написал "Marloos", защото рабирам само отделни думи и смисъла ми убягва.Благодаря предварително.
Поздрав
Данте, ти пишеш със зголемени емоции - не аз. За Shadowsong ще спомена, че някои македонци използват латиница със сръбски модел за звуковете ч и ш. Изписват ги със c и s. Но трябва сам да си познаеш кога звукът е ч или ц например.
А сега отговорът до Данте - поред на твоите ставове.
Двете ти карти нищо не показват. Първо - на лявата карта са военните граници на България - така, както Германия е позволила да се начертаят. И германците са имали своите мотиви за това. Най-вече - не са искали да дразнят италианските си съюзници, които са искали гръцките острови и Солун. Но административните граници на България не определят военното присъствие, нали? Българи администрират Солун през войната - и германците са си знаели защо. Защото местното население им е било по-близко, отколкото на германците или италианците.
Второ - дясната ти карта я оставям без коментар - ако сам си верваш, че това са етническите граници на Македония - значи неволно отговаряш на въпроса "Кой има териториални претенции към други държави - ние или вие?"
Знаеш ли - на въпроса за документ, че българите са били насила накарани да се пишат "македонци" - ще отида до леля ми и ще взема да сканирам пасошот на вуйчо ми от 1946. Ако и това не те убеди, не знам какво ще може да те убеди.
Пишеш, че при вас не сте имали националистическа цензура. ха-ха. Малко ли са ви годините на сръбската цензура от 1913-1941 и на комунистическия режим от 1944-1991 ? И не сте имали цензура, а?
Ти какво очакваш - да ти дойде Хитлер до границите и да не запишеш поне на книга слични закони и слични министерски постове ? Какъв съюзник бихме били, ако не запишеме поне на книга такива правила ? Нали Хитлер щеше веднага да усети номера. Документът ти за това министерство е от времето на войната - личи от правописа. Но прочетох статията и в нея не пише нищо шокиращо - а за Македония съвсем нема нищо.
Сега за ОМО Илинден. Ти пишеш, че "знаеш, че насила не им даваме на македонците да го регистрират". И от къде, бе другарю? Аз пък знам, че вие насила не давате на българите да го регистрират Ратко. Аз лично съм "за" ОМО Илинден, ако и вие регистрирате Ратко. А вашата полиция да не би да беше по-различна от нашата? И вие си имате "традиция на сила", както казваш ти за нас. Да не говорим за вашите националисти, които биха ваши македонски граждани, които се поклониха заедно с бългаски граждани на паметника на Мара Бунева и викаха "Бугари-татари". Лесно е да гледаш в нашият двор - а вашият подредихте ли си го?
Прав си за Димитров - не си ти крив, че той предаде България с тайните си договорки с Тито.
И сега по твоите точки.
1. Българите изпращат армия, за да освободи Македония от сърбите. Наречена е "Окупационен корпус", защото Германия иска въпросът с територията да се решава след края на войната - до края на войната тези земи са смятани от Германия за временно администрирани от България. Затова корпусът официално е наречен "окупационен". Разбра ли ме най-после?
2. България става съюзник със СССР. И не изпраща армия в Македония - армията вече си е била там. Но армията наистина освобождава Македония и я предава на Тито, защото такива са били интересите на СССР. И тук не сме имали ние думата - не сме нито Германия, нито СССР, за да решаваме съдбата на цели народи на конференцията в Ялта. И не сме били "въртикапи".
3. Не обявихме война на СССР не защото сме чакали да видиме кой ще победи. А защото ако можеше да видиш дневниците на Рибентроп, граф Чано, Молотов, Богдан Филов и Цар Борис, щеше да разбереш че до последно България, нейният цар и нейната влада са се борили за мирно решаване на проблемите. Дори по време на войната, България не скъсва отношенията със СССР и се опитва да направи среща на германския и руския външен министър за сключване на мирен договор. Но не успява. Нещо повече - когато занасят подобно предложение за преговори до Чърчил, той казва "Видях ви аз как организирахте преговорите в Мюнхен и ето ни докъде стигнахме". Явно, не секогаш дипломацията може да има успех - особено с луге като Хитлер. Обявихме символична война на САД и Англия - но нито един български войник не се е бил с тях. Ето ти защо сме били "пасивен" съюзник. И ние единствени не изпратихме армия срещу СССР. Унгария, Румъния, Италия, Словакия и Хърватия (последните две са били временни фашистки държави, създадени от Хитлер) изпратиха армии. Но когато Хитлер загуби от силата си, не станахме "пасивен" съюзник на СССР, а веднага изпратихме армия - тя освободи Страцин, Стражин, Куманово, Щип, заедно с 3-ти украински фронт освободи и Белград, мина през Драва, спечели битката при Драва Соболч в Унгария и на 5 май 1945 беше във Виена и Клагенфурт в Австрия. За твоя информация - на Парижката мирна конференция през 1947 Украйна и Белорусия (те са били част от СССР, но са имали собствен глас в съвета на победителите, а после и в UN) гласуват, че България е страна-победител във войната. Решаващ е бил гласът на СССР и руснаците са гласували "победена страна", защото след това са имали правото да конфискуват всички германски и италиански капитали в България и да наложат окупационен режим, който по-лесно да премахне монархията и да създаде комунистически режим.
4. Ти изобщо нищо не си разбрал. Корпусът е "окупационен" не заради евреите, а по причините, които ти написах по-горе. И изобщо не си прав, че к** не ги е болел българите за евреите от Македония. Не е вярно. Но България е можела да спаси българските граждани от депортиране - а Хитлер е настоявал, че евреите от Македония са били югославски граждани преди войната и не са получили автоматично българско гражданство. Да - цялото е било България, както пишеш. Но Хитлер е искал териториалните въпроси да се решават след войната. Дотогава Македония се е водела временно администрирана. Много едностранчиво си го написал, както на тебе ти отговаря. И не е верно, че баш гайле не ни е било за евреите. Па и те самите евреи по-добре си го знаят. Дори жената на Ицках Шамир (бивш премиер на Израел) - Шуламит Шамир е еврейка, родена преди войната в София. И всички евреи, които преживяха войната, спасени в България (дори е имало избягали от Австрия евреи, които са взели гражданство преди Хитлер да стигне до България), са благодарни - затова в Израел има парк, посветен на благодарността на евреите към България. А те май знаят по-добре от мене или тебе какво е било през войната.
И Мето и данте - не сте ми отговорили прочетохте ли в en.wikipedia.org (не е bg.wikipedia.org - нали?) за Самуил и за Битката при село Ключ през 1014 ? Защо мълчите за това ?