|
|
Дали за Македонија е опасно Косово да стане независно?
Започнато од Aminta на 07.10.2007 18:06. Темата има 20 одговори.

|
|
Подреди коментари:
|
|
|
|
07.10.2007, 18:06
|
Aminta
Пристапил на 07.10.2007
малку активен
|
Dali treba da se izvrsit etnicko cistenje na albanci vo makedonija?
|
|
|
|
|
Smetam deka se dodeka ima albanci vo ovaa drzava i se dodeka vladata im progleduva niz prsti na site teroristi do togas ke ima zakana za Makedonija.
|
|
|
|
|
Извештај
|
|
|
|
08.10.2007, 0:56
|
Kenan
Пристапил на 30.09.2007
Рангирање нема
|
Re: Dali treba da se izvrsit etnicko cistenje na albanci vo makedonija?
|
|
|
|
|
Аминта,
Очекувам да ми објасниш што значиТ зборот терорист или тероризам (ако ти е јасен поимот и начинот на тероризмот, зарем за тебе Солунските атентатори биле Солунските Терористи????). За твоја информација дека Туркото царство било држава која имала институции, зарем тогашните “терористи, упс пардон “атентатори не можеле да си ги бараат своите права преку институциите на државата? Сепак ке пробам да објаснам, ако една вооружена парамилитанта единица носи какви и да било ознаки на униформата која е насочена првенствено против институциите, не доага до збор дека тоа е терорист. Секој обид да се инфилтрира облечен како цивил и во тој случај целта да е цивилното население (имавме можност да видиме кој кого сепак целата агресивност беше усмерена кон цивилите), тогаш таквиот акт се нарекува акт на тероризам извршен од ТЕРОРИСТ.
Албанците на овие територии живеат со векови, и ке живееТ, но дали се тие закана тоа сепак зависи до тебе АминтаТ. Што ке се посеиТ, ке се ожнеиТ.
Често слушам за некакво си “второ полувреме“ од поедини “патриотски“ кругови, не размислувајкиТ дека тоа второ полувреме можиТ да имаТ и поразувачки крај (скраја да е со таквите идеи).
Поентата е јасна на прашањето, одговорив на него од чиста куртоазија а не како на некој доследен за некаков одговор.....
|
|
|
|
|
Извештај
|
|
|
|
09.10.2007, 11:16
|
AK47
Пристапил на 09.10.2007
средно активен
|
|
|
|
|
|
Aminta se dodeka ima luge koi mislat kako tebe, makedonija nema da ide napred,
|
|
|
|
|
Извештај
|
|
|
|
25.10.2007, 18:33
|
Kenan
Пристапил на 30.09.2007
Рангирање нема
|
|
|
|
|
|
cacule!!!
Етничкото чистење носи болка, ужас, мизерија, пустош......не мислејки што потоа? Одговорот ХМММММ....може да се каже и да и не. Ајде да кажеме дека е потврден одговор. -
1. Родител сум на две дечиња, едното е 11 год а второто 4, како родител ке треба да го гледам страдањето на своите деца...
2. Сепак за да се одбрани семејството ке треба да извршам злочин, кој што лично не го посакувам.
3. Со губење на дел од семејството ке се бара одмазда која што нема да има обзир према никого..
4. Можеби живееме во истиот круг а и твое семејство, така да ке има колатерална штета....
Мислам дека сепак ми ја свати поентата, јас лично сум да се казнат ваквите претстапи.
Работите сепак треба да се оквалификуваат со ладни глави. Има многу примери во светот во кој полицаецот е убиен во некој криминалистички акт, но сепак не се размислува на етничко чистење на цел народ.
Во случај на политички акт, тоа е знак на слабост од страна на нашите политички партии кој што немаат визија на кој начин ке ја понесат државата кон светот.
МНОГУ Е ЛЕСНО ДА СЕ ОБВИНУВА САМО ЕДЕН ДЕЛ ОД ЛУГЕТО КОЈ ШТО ЖИВЕАТ НА ОВИЕ ПРОСТОРИ.
Сепак индивидуата треба да се подели од целината.
Дали треба и јас лично да обвинувам цел народ поради лично мислење на една индивидуа која незнаејки на кој народ припагам, изнесе свој личен став дека кога би имал можност би ги “сотрел сите шиптари“ не сметајки дека во тој момент првата мисла што ми летна низ главата ми беше семејството.
Неговото име е Зоран вработен во Симпо мебел како монтажер за мебело, а сепак живее во мојата близина кај ЈАЈА ПАША (ако користи интернет ке има прилика да се подсети), од моја страна немаше никаква реакција.
Сепак сочуство до ужаленото семејство на загинатиот полицаец, кој што само си ја вршеше работната задача на тој дел од теренот.
МОЈ ЛИЧЕН СТАВ -
Секој проблем е решлив ако се разговара без употреба на огнено оружје, сепак еднаш некој рекол “ПОДОБРО Е 100 ГОД ПРЕГОВОРИ ОТКОЛКУ И 1 ДЕН ВОЈНА“
|
|
|
|
|
Извештај
|
|
|
|
26.10.2007, 22:36
|
aleph
Пристапил на 26.10.2007
малку активен
|
|
|
|
|
|
|
Кенане,
Мето,
With all due respect - във всеко общество във всека държава има идиоти. Да се промени това не може. Лошо е, когато идиотите дойдат на власт или могат да извършат това що са намислили.
1. В Македония тия не са на власт.
2. И да беха на власт не могат да го извършат.
Виж Косово е гайле и то не защото има национализъм между албанците, а защото властта е в рацете на мафиоти и бандити без държавническа мисъл в главата.
|
|
|
|
|
Извештај
|
|
|
|
27.10.2007, 5:38
|
Kenan
Пристапил на 30.09.2007
Рангирање нема
|
|
|
|
|
|
Национализмот како појава не е нешто ново, си носи корени од времето. Национализмот исто така не е ни најмалку лоша работа ако не го пречекорува, се зависи дали поминува во екстремизам или не.
Нашите Балкански простори од време се нарекувани како “Буре Барут“, сигурно не без причина. Национализмот е присатен во секоја Балканска нација почнувајки од Албанците, Бугарите, Србите, Хрватите и.т.н.
Јас исто за себе си викам дека сум националист, но сепак треба да го дефинираме тоа - Национализмот е позитивна енергија која дава чуство на гордост на народот кој што припагаш, но сепак имаш почит кон другите. Додека НАЦИОНАЛ-СОЦИЈАЛИЗМОТ е веке тема на која мораме да обврнеме внимание мој драг алепх.
Радикализмот кој што постои е мостот кој што тешко некој може да го разбере а се наоѓа и кај Албанците и кај Македонците исто така кај Србите а на крај и кај вас Бугарите (сепак се поединци)
Последниот инцидент кој што се случи кај Кодра Фура, ме натера да размислам малку повеке во врска со тој настан. Како што ни е познато, нашата Македонска полиција вообичаено си има од секогаш информации ако делува некоја криминална, паравоена или шверцерска група, и во краток период има дури и имиња на лугето кој делото го направиле, но за жал овој пат го оставија народот без никакви информации....??????
Малку чудно но вистинито!!!
АНА се огласи (значи дека сепак уште постои) и негираше секакво учество во настанот, ако АНА беше вмешана, мислам дека сепак јавно ке се огласеше дека е таа вмешана во убиството на полицаецот...Ако има некакви припреми за некое ново есенско поглавје како во 2001, ке излегоа со “КОМУНИКАТЕ“.....Полицијата е сиромашна со одговорите....
Вообичаено е кога е во прашање некоја Албанска група, полицијата веднаш има одговор како во последните настани во Липково.....
Косовското прашање е при крај, 10 декември се доближува и немири можат само да донесат штета за Албанците, така да таа опција дека Албанците политички се вмешани во убиството ја отфрлам (ова е само мислење).
Да нагласам, официјално нема никакво обвинение кој го има сторено криминалното дело на Кодра Фура, но сепак народот и новинарите најдоа кој е кривецот - АЛБАНЦИТЕ. (Можна е криминална група, но криминалците немаат националност - тие се сепак само криминалци).
Вака, да се запрашаме кому би му одговарало да се дојдат до немири на овие простори? Во чив прилог би било тоа? И последното би рекол, на 5 Мај 2007 во Крушевац се оформи исто така една паравоена формација, таканаречена “Гарда на царот Лазар“, која што има припадници на Македонскиот народ исто така. Не би сакал да обвинувам, но сепак ке изнесам МИСЛЕЊЕ, ДАЛИ ПОЗАДИ ПОСЛЕДНИОТ НАСТАН СТОИ ГАРДАТА НА ЦАРОТ ЛАЗАР КАКО ПРОВОКАЦИЈА и потикнување на нова војна во Македонија која може да ја доведе исто така Македонија пред свршен чин пред преговорите во НАТО и за ЕУ. Дали исто така има интереси Србија (а и Грција) да преку Македонија ја добијат битката за Косово (и Грците за да ја прикажат Македонија пред светот како нестабилна земја)?
Затоа пред да осудувам некого треба да соберам докази дека делото е извршено од ......., како и што стои во законот, секој човек додека не се докаже дека го сторил делото е невин...........
Се надевам дека полицијата ке има доблест да си каже конечно кој стои позади убиството на полицаецот, и ке го изнесат истиот пред лицето на правдата а исто така се надевам дека конечно еднаш и на нашите простори ке се премостат сите проблеми за да може секој да си живее и да остварува........
|
|
|
|
|
Извештај
|
|
|
|
27.10.2007, 11:05
|
cacule
Пристапил на 23.10.2007
средно активен
|
|
|
|
|
|
|
Kenane!!! Прво поздрав до тебе.Гледам по напишаното дека пред се си човек со реални и напредни разбирања.Ниту јас не сум за еден да страда цел народ.Тоа е точно оти со тоа ќе страдаат и твоите но и моите дечиња (ПС и јас имам две, а господ да ги варди и твоите и моите). Но да се вратам на настанот.Велиш криминален чин,дали криминален чин беше нападот на кулите близначки во Америка?Дали некаде си слушнал криминалци да ја нападнат полицијата доколку не им е загрозена слободата или криминалното дејствие?Ако сите криминалци така лесно пукаат по полицијата мислиш дека ќе имаше полиција?Малку ова ми е нејасно.Дали селата населени со Албанци се соучесници во криминал?Оти полицијата неможе да влезе во тие села?Реков и пак ќе речам секоја чест на исклучоците од Албанците но ако цело село е со *криминалците* значи цело село треба да се *очисти*, бидејќи во законите насекаде во светот па и кај нас оној кој прикрива криминалец е негов соучесник и самиот тој станува со тој чин криминалец, мислам со ова и ти се сложуваш. Поздрав до тебе од мене.Се читаме повторно покасно.Поздрав!
|
|
|
|
|
Извештај
|
|
|
|
27.10.2007, 16:24
|
Kenan
Пристапил на 30.09.2007
Рангирање нема
|
|
|
|
|
|
Здраво цацуле,
Драго ми е и мене кога има и повеке луѓе со такво размислување. Посебно ми е драго кога ке прочитам дека се почитуваат ЛУЃЕТО. Благодарам на желбата што ми ја посака истото и јас тебе ти го посакувам.
Ке пробам да одговорам на твоите прашања и ке бидам самокритичен но и воедно критчен.
1. Америка беше нападната со чин на тероризам кој што беше насочен првенствено на цивили и кон Американската економија, тоа веке ни е познато. Што значи, тероризмот е насилен акт која е насочена кон цивилни цели, со кој што сака да се обврне внимание на светот кон некоја организација, група или поединка. Ако со прашањето сакаше да го поврзеш последниот настан и настаните од 2001 год. мислам дека дадов некакво мислење, сепак со моето мислење не тврдам. Исто така последниот настан претходно пишав дека немаше официјален настап на владата па затоа не можеме да шпекулираме дали била тоа некоја Албанска формација, албанска криминална група или како што претходно пишав за вмешаноста на Гардата на царот Лазар.
2. За жал кај нас постојат криминални групи кој што оперираат дали низ планините (трговија со дрога, оружје, бело робје...)така и во најголемите институции како на пример, министерствата, државните фирми, општините.....дали постои разлика помегу нив? За мене лично, не.
- Криминалецот е насилен само во случај кога е откриено неговото дело, или е фатен на дело, во некои случаеви се служат со употреба на сила, огнено оружје.
СЕ СЛАГАМ СО ТВОЈАТА КОНСТАТАЦИЈА дека каде што се селата со Албанско население има криминал, но колку што ми е познато не е криминалот само каде што живет албанците, има криминал и низ другите делови на Македонија само што се дава поголем акцент на претходните. Се слагам исто така и со констатацијата дека каде што има Албански села полицијата нема пристап за да се фатат криминалците а исто така и дека криењето на криминалецот те прави соучесник.
Да пробам да го анализирам и објаснам.
а). За да се уапси еден претстапник е потребен судски налог која гласи на името....и аресата....., полицијата доставува судски налог во кој што претстапникот треба да се спроведе според член....во случај на давање отпор, сила или оружје, полицијата има право да употреби сила.
Во вакви случаеви месното население не треба да се инволвира, туку сепак треба да се даде помош на законот бидејки истиот криминалец може да му направи штета и на самиот соселанец.
Уште една анализа со која не би сакал да испадне како одбрана туку како реалност која сепак треба да размислиме дека е вредно да се разбере за одбегнување на некои понатамошни конфликти.
Уставот на Р.Македонија вели вака:
АМАНДМАН VI-5
член 9
Граѓаните на Република Македонија се еднакви во слободите на правата независно од полот, расата, бојата на кожата, националноста и социјалното потекло, политичкото и верското уверување и имотната и општествената положба.
Граѓаните пред Уставот и законите се ЕДНАКВИ.
Во истиот амандман има член 11 кој вели вака-
Физичкиот и моралниот интегритет на човекот се неприкосовени.
СЕ ЗАБРАНУВА СЕКОЈ ОБЛИК НА МАЧЕЊЕ, НЕЧОВЕЧНО ИЛИ ПОНИЖУВАЧКО ОДНЕСУВАЊЕ ИЛИ КАЗНУВАЊЕ.
Се забранува присилна работа.
Пробав да направам парлела помеѓу Уставот и начинот на полицијата која во многу случаеви самата прекршувала правила и службената дејност, и во многу случаеви упаѓала во домовите на некои недолжни граѓани, имало малтретирање на истите и.т.н.....значи со самото губење на довербата кон извршителите на законот (иако личмо не се слагам со тоа), полицијата треба професионално да се однесува со законот, но сепак и самите полицајци се само луѓе. За жал има и такви случаеви кога емоцијата го поведува кон непрофесионални чекори. Сп примеров само сакав да дадам некое објаснување, зошто некои села се блокираат за влез на законот.
Но сепак и треба да сум самокритичен дека, има многу криминалци кој што го инволвираат и ги манипулираат самото месно население во тоа поради горенаведените причини.
Доагаме до крајот во кој што се говори за “чистење“ на селата, мислам дека примерот кој што го пишав, за жал сепак имало вакви случаеви, не би се сложил со твоето мислење дека треба да се чистат селата поради поединци.
Општо познато е дека на нашиот простор луѓето емотивно го прифаќаат секој настан кога се работи за конфликт помеѓу двете страни, Македонската или Албанската. За таквата “заслуга“ сепак треба да се посочи кон нашите политички претсавници кој што без идеи за иднината користат емоции на електоратот за да ги добијат гласовите во кој што на крај се сепак граѓаните губитници а политичките претставници во “добиток“ (во буквална смисла како суштество).
Многу Албанци се заведени поради идеолошки, економски и ред други причини во структурите на политичките претставници, во кој што се служат со насилство со амин не само од албанските политички претставници, туку и со нивните коалициони партнери.
Таквиот случај е и со Македонците...
Ке додадам само уште една реченица за крај.
СЕ ДОДЕКА НАРОДОТ Е ЗАВИСЕН ЕКОНОМСКИ ОД САМИТЕ ПОЛИТИЧКИ ПРЕТСТАВНИЦИ ВАКВИТЕ РАБОТИ КЕ СЕ СЛУЧУВААТ, КЕ СЕ СЛУЧУВААТ И БЛОКАДИ, КЕ СЕ СЛУЧУВААТ НЕДОРАЗБИРАЊА, НЕПРОФЕСИОНАЛНОСТА НА ИНСТИТУЦИИТЕ НОСИ ДО ПОСЛЕДИЦИ ЗА ЦЕЛАТА ЗЕМЈА, ИСКОРИСТУВАЈКИ ЈА МЕДИАТА ЗА МИЕЊЕ НА МОЗОЦИТЕ НА ГРАЃАНИНОТ.
САМО ЕКОНОМСКИОТ НЕЗАВИСЕН ГРАЃАНИН МОЖЕ ДА ОДБЕРЕ ОПЦИЈА ИЛИ ПЛАТФОРМА КОЈА МОЖЕ ДА НЕ ПОНЕСЕ ВО ПРАВЕЦ КОЈ Е ДОБАР ЗА СИТЕ НАС, НО СЕ ДОДЕКА Е СПРОТИВНО........ГОСПОД (АЛАХ) ДА НЕ ЧУВА .
|
|
|
|
|
Извештај
|
|
|
|
30.10.2007, 22:47
|
vanco2006
Пристапил на 30.10.2007
малку активен
|
|
|
|
|
|
|
|
|
31.10.2007, 3:56
|
rich_domi
Пристапил на 31.10.2007
средно активен
|
|
|
|
|
|
Vanco2006, ami as da te pitam nesto.Imas li balgarski pasport? Ako nemas baraj po tavanot nekoj dokument sto ti go ostail dedo ti i berkaj rabota i vadi eden , zosto vo sprotivno ke ti leta sapkata ti perverzen bugarski kopi.
|
|
|
|
|
Извештај
|
|
|
|
05.10.2009, 0:33
|
MOS-MAKEDONSKI OBEDINETI SILI
Пристапил на 01.10.2009
Рангирање нема
|
|
|
|
|
|
ralno gledajki gi rabotite ne sum za etnicko cistenje ,kako sto go pravat albancite vo tetovo i gostivar ,krivi sme nie makedoncite sto samite si vrsime etnicko cistenje od zapadniot del na makedonija sto prodavame nivi i stanovi i kuki ,megutoa ,mislam deka etnickite albanci toes starosedelci nemaat nikakov problem so makedonskoto naselenie i tie etnicki albanci se manjina vo sprotivno sto za vreme na begalskata kriza POKOJNIOT PREDSEDATEL BORIS ,KOJ ZNAE KAJ MUE DUSATA NA TOJ JEHOVIN SVEDOK ,sto gi pusti begalcite toes im otvori siroko vrata da se naselat ovdeka od kosovo ,sto tie istite KOSOVARI ,VO 2001 DIFNAA RAKA NA MAKEDONSKATA DRZAVA ,i stobranko predhodno im davase drzavjanstva ,za niv treba ne cistenje tuku da se sotrat ,oni vo nivnite zaednici sirat omraza kako doma taka i po skolite i fakultetite sto ovaa drzava im dade obrazovanie i im otvori nelegitimni fakulteti za da si go ispere gzot branko vo gostivar i tetovo gi tepase ,za da se opravda pred makedonskata ncija ,taka da AMINTA GO PODRZUVAM ZA CISTENJE NA DOJDENCITE OD KOSOVO ..I ZA PROTERUVANJE OD NASATA DRZAVA .AMA SEPAK SEMETO NA OMRAZATA GO POSADIJA I NA OVDESNITE ALBANCI TAKA DA NOVITE GENERACII SE ZADOENI ZA IDEATA GOLEMA ALBANIJA ..SEPAK KRUSATA POD KRUSA PAGA ....PRIMER GRMANIJA GI PROTERA SITE AZILANTI STO BEANASELENI TAKA TREBA I MAKEDONIJA DA NAPRAVI....AMINTA POZZ OD MENE ...VRABECOT .
|
|
|
|
|
Извештај
|
|
|
|
18.12.2009, 21:02
|
depeche mode_albanac
Пристапил на 18.12.2009
Рангирање нема
|
|
|
|
|
|
Kao prvo po prvi put nailazim na forumima, takav nacizam, zar ima i takvi sto misle i sto postavljaju takva pitanja ne forumima, da se ocsiti makedonioja od albanaca.zar toliko vam smetaju albanci u makedoniji, pa oni su autohton narod , nisu dosli iz marsa oni su vijekovima zivjeli u ovoj drzavi. i da hocu makedonci da islejavaju albance nemoguce je to i glupo je to. jel 7 albanaca zive na ballkanu asdruge strane mozda ima milion i po makedonaca, znaci i da hoce makedonci nemogu da izvode to, znaci nesto je ne moguce.mene cude od kud toliko mrznaj prema albancima, albanija medju prvima je priznala makedoniju, isto i kosovo zeli dobre odnose sa makedonijom, vi imate problema sa srbima grcima, znaci vasi neprijatelji su srbi i grci, a ne albanci. zamislite da u makedoniji zive 30% srba sta bi bilo. oni bih rasturili ovu drzavu ovi vasi srbi, jel vi njih volite ali oni vas ne vole. zamislite da je bilo toliko grka kolko ima albanca u makedoniji i oni bi davno podjelili ovu drzavu. zato nemojte gledati kao neprijatelje albance, jel lako mozete se dogovoriti sa albancima, jel vidite da zapad je na strani albanaca, albanija usla u nato, kosovo je 2 drzava albanska,albanija je isto razvijenija ekonomski od makedonije srbije bosne crne gore. znaci albanci idu naprijed, jel imaju prozapadnajcku politiku, a vi palite amerikanske zastave po skoplju, protestirate protiv Nata. makedonija mora mienjati politiku i mora biti na strani zapada da bih imala lijpu buducnost, i ne trebaju albance gledati kao neprijatelja, oni traze svoja prava, isto kao st makedonci traze svoja prava u ostalim drzavama.
|
|
|
|
|
Извештај
|
|
|
|
29.12.2009, 15:21
|
PIRRO
Пристапил на 28.12.2009
средно активен
|
|
|
|
|
|
Da sekako. Ke ja pomestime granicata na sredina na drzavava pa taka ke se oslobodite od albancite i ke si ziveete mirno i spokojno. I taka suverenitetot na drzavata vo zapadniot del na drzavata e vo racete na albancite. Zadovolen ?
|
|
|
|
|
Извештај
|
|
|
|
|
|
Страна 1 од 2 (21 ставки)
|
1 2 > |
|
|
|
Форум на Време » Политика » Дали за Македон... » Dali treba da se izvrsit etnicko cistenje na albanci vo makedonija?
|
|
|
|